Vērs Latvijas piļu un muižu vēsturisko parku vārtus

© Ģirts Ozoliņš / F64

Latvijas piļu un muižu vēsturisko parku un dārzu dienas noritēs 6.jūlijā un 7.jūlijā, aģentūru LETA informēja Latvijas Piļu un muižu asociācijas prezidents Roberts Grinbergs.

Pasākumu norises sāksies 4.jūlijā plkst.15 ar koncertprogrammu "Mazā bilžu rāmītī" un keramikas darbnīcām Durbes pils pagalmā. Savukārt 6.jūlijā plkst.11 un 14 ikviens ir aicināts uz izzinošu pastaigu Vilces muižas kungu mājā un dabas parkā.

Tajā pašā dienā Apriķu muižas dārzā notiks garšvielu meistardarbnīca, būs apskatāma liliju izstāde, un plkst.13 svinīgi atvērs grāmatu "Pa pēdām Apriķu rūķiem". Jaunauces pils plkst.12 gaidīs apmeklētājus uz izzinošu pastaigu ar gidu pils parkā.

Alūksnes pils parkā plkst.14 ikviens aicināts uz tematisku ekskursiju "Ziedu pasaules valdzinājumā", kuras laikā būs iespēja iepazīt jūlijā ziedošos parka augus, bet plkst.16 pils Klavieru istabā notiks Rīgas Doma kora skolas audzēkņu koncerts "Jūtu-poēze".

Savukārt Ģipkas muižā no plkst.12 būs iespēja baudīt kafiju un iepazīties ar muižas atdzimšanas stāstu un topošo dārzu. No plkst.18.30 būs iespēja nobaudīt "Elvita Kūko" kūciņas, bet plkst.20 notiks vijolnieka Edgara Ziņģa koncerts.

Daugavpils cietoksnis divās tūrēs aicina iepazīt Komandanta dārzu - plkst.12 notiks ekskursija krievu valodā un plkst.14 - latviešu valodā. Cietokšņa parkā un dārzā saglabājusies vēsturiskā strūklaka - piemineklis, kas veidots 1912.gadā, vēsturiskā 19.gadsimta beigu lapene un 1924.gada piemineklis, kas uzstādīts par godu 10.Aizputes kājnieku pulkam.

Cesvaines pils 6.jūlijā plkst.11 aicina iepazīt franču dārzus kopā ar franču kultūras mantojuma entuziasti Ditu Podskočiju. Lielplatones muiža 6.jūlijā un 7.jūlijā aicina plkst.12, 14 un 16 ekskursijās pa muižas parku, kungu namu un veļas māju.

Pēc npastaigas Ungurmuižas parkā un muižas kungu mājas muzejā 6.jūlijā plkst.16 būs iespēja baudīt klaviermūzikas koncertu "Andrejs Osokins Robertam Šūmanim. Mīlestības vēstules Klārai". Koncerta biļetes pieejamas vietnē "bilesuparadize.lv", bet plkst.18 notiks Lienes Liepiņas izstādes "Prieka kolekcionārs" un Ilvitas Didrihsones izstādes "Ceļojums uz laimīgo zemi" atklāšana.

Valmiermuižas parkā 6.jūlijā no plkst.12 norisināsies starptautiskais Valmiermuižas etnomūzikas festivāls visai ģimenei. Sākotnēji Valmiermuižas pils parks tika veidots kā neobarokāla dārza un ainavu parka apvienojums. Gadsimtu vēlāk -1876.gadā - dārza inženieris Frīdrihs Lode izstrādāja parka projektu ar lapenēm, tiltiņiem un lauvu skulptūrām, bet tas tika īstenots tikai daļēji. Tāpat kā pils ēkas, arī parks tika izpostīts abos pasaules karos. No 2019.gada parku rotā dažādu sugu krūmi - kizili, forsītijas, fizokarpi, plūškoki, grimoņi, irbenes un dažādu šķirņu ceriņi, filadelfi un rievainās rozes.

Savukārt 7.jūlijā plkst.12.30 Valmiermuižas alus dārzā ikviens tiek aicināts uz sadziedāšanās ar Edgaru Zilbertu un koklētāju nometnes dalībniekiem. Iepriekš piesakoties, iespējams doties maksas ekskursijā pa alus darītavu.

Abas dienas, 6.jūlijā un 7.jūlijā, Ruckas muiža aicina uz pastaigu muižas dārzā un ļauties multimediālajam piedzīvojumam "Dzīvās gleznas". Savukārt Jaunmoku pils aicina iepriekš pieteikties atvērtai vasaras ekskursijai "Pastaiga zem baltajiem saulessargiem", kur starp jūgendstila manierē iekoptām dobēm un rododendru dārzu būs iespējams izbaudīt vēsturisko dārzu.

Blankenfeldes muiža 6.jūlijā un 7.jūlijā no plkst.11 līdz 18 atvērs dārza vārtus un aicinās iepazīt muižas parku, bet plkst.12 un 14 muižas saimniece aicina ekskursijā iepazīt muižas apbūvi. Blankenfeldes muižu ieskauj angļu ainavu parks, kas veidots 19.gadsimtā ar līkumotām taciņām un trīs dīķiem, pie viena no dīķiem ir vēsturiska grota. Muižas centrālo aleju veido atjaunotā kastaņu aleja. Muižas parku veido seni stādījumi, kur sastopama Amerikas platlapu liepa un lapegles.

Latvijas Mākslinieku savienība 6.jūlijā un 7.jūlijā aicina iepazīt Zvārtavas pils parku un plkst.12 un 15 doties izzinošās ekskursijās. Krimuldas muiža aicina izzinošās ekskursijās 6.jūlijā un 7.jūlijā plkst.14 iepazīt muižas vēsturi un izzināt, kā muižas dārzā notika gaisa un saules peldes.

Bīriņu pils 6.jūlijā un 7.jūlijā aicina pils dārzā atrast piecus tiltiņus vai izbaudīt pils parku zirga mugurā vai pajūgā. Iespējams izmēģināt arī spēli "Leģendu mednieki". Savukārt Cesvaines pils 7.jūlijā rīko Dārza balli ar vokālā ansambļa "Rondo" veidoto muzikālo noskaņu un Tekstilmākslas asociācijas izstādes "Balle" atklāšanu.

Tinģeres muižā 7.jūlijā no plkst.10 būs iespēja doties izzinošā spēlē "Pastaiga parkā kopā ar Jūliusu". Spēles laikā būs jāatrod zudušie parka elementi - vēsturiskās saliņas vieta, kuru patlaban vairs neieskauj ūdens, iespējamā vientuļnieku mītnes vieta, iespējamā obeliska un ūdenskrituma vieta, baseina vieta un ledus pagraba vieta. Savukārt Elejas muižas parkā 7.jūlijā tējas namiņš un izstāžu zāle būs pieejama apmeklētājiem, kur, pirms doties pastaigā pa parku, interaktīvā ekspozīcijā iespējams iepazīt muižas vēsturi.

Latvijā

Nākamnedēļ Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Kurzemes reģiona nodaļa sadarbībā ar Tukuma novada pašvaldību, kompāniju "Enefit" un vīna darītavu "Mazburkas" organizēs biznesa forumu "Uzņēmumu finansējuma stratēģijas: no teorijas līdz praksei", kurā diskutēs par finansējuma piesaistes iespējām uzņēmumiem, liecina LTRK publiskotā informācija.