Pieņemts lēmums par VISC un VIAA apvienošanu, LVA pagaidām atstāj mierā

© Romāns Kokšarovs / F64

Jaunā valsts iestādē noteikti apvienos Valsts izglītības satura centru (VISC) un Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA), bet lēmumu par Latviešu valodas aģentūras (LVA) iekļaušanu tajā varētu pieņemt atsevišķi, aģentūrai LETA sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

IZM iecere reorganizēt LVA, to iekļaujot jaunā Valsts izglītības satura un inovāciju aģentūrā (VISIA), radīja bažas daļā sabiedrības, paužot aizdomas, ka LVA reorganizācija varētu pazemināt valsts valodas politikas statusu "tikai līdz apmācībai imigrantiem un mācīšanai skolā".

Čakša izprotot šīs bažas, vienlaikus uzsverot, ka atbildību par latviešu valodu nes vairākas ministrijas, kā arī Sabiedrības integrācijas fonds un Latvijas Universitāte.

"Ja kādas aģentūras nosaukumā ir "latviešu valoda", mēs ļoti trauksmaini uz to raugāmies. (..) Ja uztraucamies par latviešu valodu, tad, iespējams, latviešu valodas saglabāšanai un uzturēšanai ir jādomā vēl plašāk, kā koordinē sistēmu," sprieda Čakša.

Viņas uzdevums esot saprast, kā efektīvi izmantot resursus metodisko materiālu tapšanai. Šobrīd latviešu valodas metodiskos materiālus izstrādā divas iestādes.

Politiķes ieskatā, jaunās iestādes izveide mazinās sadrumstalotību nozarē un birokrātisko slogu, sadarbojoties aģentūrām, tikšot uzlabota cilvēkresursu pārvaldība. "Ja mēs strādājam kopā, tad mēs esam atbildīgi par vienotu mērķi," izteicās politiķe.

Čakša noliedza, ka iestāžu apvienošana notiktu sasteigti, jo pārklājošās funkcijas tiekot izvērtētas "jau kādu laiku", tostarp, VISC vadības maiņa atklājusi, ka "procesi nenotiek gludi un tā, kā tam vajadzētu". Iestāžu funkcionalitāti vērtējusi arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD).

Šobrīd darbu sākusi pārmaiņu grupa, kurā apvienojušies iesaistīto iestāžu pārstāvji. Viņi izvērtēs, kā labāk "sazīmēt" jaunās iestādes struktūru.

Politiķe nevarēja pateikt, cik jaunās aģentūras izveide izmaksās. VISIA izveidē IZM rēķinās ar esošo finansējumu.

Jau ziņots, ka IZM piedāvā vienā izveidot Valsts izglītības satura un inovāciju aģentūru (VISIA), kurā apvienotu Valsts izglītības satura centru, Valsts izglītības attīstības aģentūru un LVA.

Konkursu uz jaunās aģentūras vadītāja amatu plānots izsludināt šī gada augustā. Lai īstenotu ieceri par jaunās aģentūras izveidi, tās izveide vēl ir jāapstiprina valdībai. Līdz konkursam izsludināšanai VISIA vadītājas pienākumus pildīs VISC vadītāja pienākumu izpildītāja Inita Juhņēviča.