Kopš aprīļa "Dardedzē" vērsušies vairāk nekā 20 cilvēki, kas bērnībā piedzīvojuši seksuālo izmantošanu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Cilvēki par bērnībā piedzīvoto seksuālo izmantošanu nereti sāk runāt tikai pēc vairākiem gadu desmitiem, ar novērojumiem aģentūrai LETA dalījās biedrības "Centrs Dardedze" pārstāve Anda Avena.

Lai radītu telpu bērnībā piedzīvotās seksuālās izmantošanas pieredzes pārrunāšanai un ļautu upuriem tikt sadzirdētiem, biedrība "Centrs Dardedze" kopā ar vairākiem seksuālu izmantošanu piedzīvojušiem cilvēkiem aprīlī sāka iniciatīvu "Drošā telpa". Avena informēja, ka iniciatīva joprojām tiek turpināta, un kopumā atsaukušies vairāk nekā 20 cilvēki, kuri bērnībā piedzīvojuši seksuālu izmantošanu.

Reizi mēnesī tiek rīkotas tiešsaistes tikšanās, kurās, pieaicinot dažādu jomu ekspertus, tiek runāts par dažādām dalībniekiem nozīmīgām tēmām - traumas ietekmi, traumas simptomu mazināšanu, tādiem juridiskiem tēmas aspektiem kā noilgums un pierādījumi. Tikšanās saturu un tēmas nosaka paši dalībnieki, stāstīja Avena.

Dalībnieki var piedalīties anonīmi, taču aktīvi dalīties savā pieredzē, piemēram, attiecībā uz metodēm, kas palīdzējušas tikt pāri piedzīvotajam. Vairāki dalībnieki ir teikuši, ka pāridarījums noticis pirms vairākiem desmitiem gadu, bet runāt par to sāk tikai tagad, atzina Avena.

Viņa atgādināja, ka "Drošā telpa" ir atvērta ikvienam arī šobrīd - interesenti var rakstīt uz "drosatelpa@centrsdardedze.lv" un pievienoties uz nākamo tikšanos jūlijā.