Pārtikas ražotājiem būs jāatsakās no putuplasta iepakojuma

© pixabay.com

Iecerēts turpmāk neļaut pārtikas iepakošanai izmantot uzpūstu un presētu putuplasta iepakojumu, paredz šodien Valdības atbalstītie grozījumi plastmasu saturošu izstrādājumu patēriņa samazināšanas likumā.

Grozījumu mērķis ir precizēt likumu, lai tas atbilstu Eiropas Komisijas skaidrojumam par attiecīgo direktīvu.

Eiropas Savienības tirgū apritē ir divi putu polistirola pārtikas iepakojumam derīgi veidi - uzpūstais putu polistirols un ekstrudētais jeb presētais putu polistirols.

Direktīvas aizliegums par putu polistirola iepakojuma laišanu tirgū atteicas uz visu veidu putu polistirola materiāliem, kas ražoti atbilstoši polistirola uzpūšanas tehnoloģijai, ieskaitot tādu, kas papildu uzpūšanai izgājis arī citus apstrādes posmus, piemēram, presēšanu, jeb ekstrūziju.

Vienlaikus aizliegums neattiecas uz polistirola materiālu, kas bija tikai presēts jeb ekstrudēts, bet neizgāja uzpūšanas apstrādes procesu.

Grozījumi likumā ļaus novērstu tirgū veidojošos situāciju, ka iepakojums no uzpūstā polistirola tiek aizstāts ar alternatīvā tehnoloģijā ražotu putu polistirolu - kas tiek vienlaikus gan uzpūsts, gan ekstrudēts.

Grozījumi likumā jāpieņem Saeimai.