Vienots izsniegto izglītību apliecinošu dokumentu reģistrs izmaksās 4,12 miljonus eiro

© Ģirts Ozoliņš/MN

Līdz 2026.gada vasarai par 4 124 750 eiro izstrādās Izglītības apliecinošu dokumentu reģistru, paredz rīkojuma projekts, ko otrdien pieņēma valdība.

Šobrīd nav vienotas vides, kurā būtu vienuviet visi valsts atzītie pamatizglītību un vidējo izglītību apliecinošie personas dokumenti no visām izglītības iestādēm, kas īsteno pamatizglītības un vispārējās izglītības programmām, problēmu skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Informācija par izsniegtajiem valsts atzītajiem izglītības dokumentiem šobrīd tiek uzkrāta Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS). Taču tajā nav pieejami paši dokumenti, jo tos, izņemot centralizēto eksāmenu sertifikātus, izsniedz papīra formātā, un persona pati nevar apskatīt vai izmantot informāciju par tiem.

Papildinot VPS e-pakalpojumu "Pieteikšanās apliecības, sertifikāta vai to dublikāta saņemšanai", persona varēs apskatīt informāciju par saviem iegūtajiem valsts atzītajiem pamatizglītību un vidējo izglītību apliecinošajiem dokumentiem. Nepieciešamības gadījumā elektroniski izsniegtos izglītības dokumentus varēs lejupielādēt vai sūtīt saiti par savu izglītību apliecinošo informāciju.

Izglītību apliecinošo dokumentu reģistrā turpmāk tiks uzkrāta ne tikai informācija par izsniegtajiem valsts atzītajiem izglītības dokumentiem, bet arī varēs sagatavot elektronisko dokumentu, ieskaitot dokumentu pielikumus. Reģistru nākamajās attīstības kārtās varētu papildināt ar citiem izglītības dokumentiem, piemēram, augstskolu izsniegtajiem diplomiem.

Uz reģistru migrēs līdz šim uzkrāto informāciju par VIIS reģistrētajiem personām izsniegtajiem izglītības dokumentiem un nodrošinās dokumentu sagatavošanu, izsniegšanu, uzskaiti, uzglabāšanu un pieejamību. Reģistram varēs piekļūt arī pašvaldību izglītības iestādes, lai sagatavotu un izsniegtu izglītības dokumentus.

Jaunā reģistra izveide izmaksās 4,12 miljoni eiro, no kuriem 3,5 miljoni plānoti kā Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējums. Pēc projekta pabeigšanas reģistra uzturēšana varētu izmaksāt ne vairāk kā 589 000 eiro, lēš IZM.

IZM projektu īstenos sadarbībā ar Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas digitālā aģentūra", kā arī Liepājas, Daugavpils, Ventspils, Jelgavas, Talsu novada, Kuldīgas novada un Cēsu novada pašvaldībām.

Atbilstoši IZM iecerētajam, līdz 2026.gadam šo pašvaldību dibinātajās skolās tiktu izsniegti 95% elektroniskie izglītības dokumenti.