Par nopietnu Eiropas Savienības problēmu kļuvusi pārtikas izšķērdēšana. Tās ražošanai izmantotā enerģija un resursi katru gadu iet zudumā milzu apjomos. Latvijā ir uzsākts pētījums par pārtikas izšķērdēšanas samazināšanu, taču tā efektivitāte lielā mērā ir atkarīga no iedzīvotāju aktivitātes un gatavības izstāstīt visu taisnību par saviem paradumiem, vēsta “360TV ZIŅneši”.
Statistika ir graujoša - saskaņā ar “Eurostat” datiem, pagājušajā gadā Eiropas Savienībā tika radīti 58 miljoni tonnu pārtikas atkritumu. Vidēji viens iedzīvotājs izmet 131 kilogramu ēdiena gadā.
Vairāk nekā puse produktu jeb 70 kilogrami gadā tiek izniekoti mājsaimniecībās. Datu par Latviju pagaidām nav, bet tiek pieļauts, ka Latvijas iedzīvotāji pret pārtikas produktiem izturas saudzīgāk - galvenokārt ekonomisko apsvērumu dēļ. To apstiprina arī ziņnešu aptaujātie pircēji.
Pārtikas izšķērdēšanai ir negatīva ietekme gan uz vidi, jo tā rada siltumnīcas efekta gāzu emisijas, gan uz ekonomiku. Ir aprēķināts, ka katru gadu tā tiek zaudēti vairāk nekā 130 miljardi eiro. Tāpēc Eiropas Savienība ir apņēmusies sešu gadu laikā pārtikas atkritumus samazināt uz pusi. Šāds mērķis ir arī Latvijai.
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē tiek veikts pētījums par pārtikas izšķērdēšanu. Iedzīvotājus aicina aizpildīt anketu, kas ir pieejama augstskolas mājas lapā, un izstāstīt par saviem pārtikas patēriņa paradumiem. Balstoties uz aptaujas datiem, pētnieki izstrādās padomus pārtikas izšķērdēšanas mazināšanai.