Aizvadītajās brīvdienās izdedzināti 477 hektāri zemes

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 22.aprīļa plkst. 6:30 līdz 26.aprīļa 6:30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis 555 izsaukumus. Kopumā dzēsti 458 ugunsgrēki, veikti 44 glābšanas darbi, bet 46 bija maldinoši izsaukumi. VUGD ugunsdzēsēji glābēji dzēsuši 324 kūlas ugunsgrēkus, no tiem 77 aizvadītajā diennaktī. Ugunsgrēkos gājuši bojā četri cilvēki un cietuši divi cilvēki.

Svētdien, plkst. 10:47, VUGD saņēma informāciju, ka Rēzeknē Miera ielā vienstāvu dzīvojamajā mājā ir izcēlies ugunsgrēks. Ugunsgrēkā cieta apmēram 53 gadus veca sieviete, kas dzēšot ugunsgrēku bija sagriezusi roku, bet apmēram 89 gadus veca sieviete ugunsgrēkā gāja bojā. Kopējā degšanas platība bija 287m2.

Svētdien, plkst. 05:59, VUGD saņēma informāciju, ka Ķekavas novada Daugmales pagastā ir izcēlies ugunsgrēks. Dega koka ēka 60 m2 platībā. Ugunsgrēkā bojā gāja sieviete, kuras vecums vēl tiek noskaidrots.

Svētdien, plkst. 16:18, VUGD saņēma informāciju, ka Rīgā Stabu ielā ir izcēlies ugunsgrēks. Dega divstāvu biroja ēkas ar mansardu ārsiena 50m2 platībā, otrais stāvs 40m2 platībā, kā arī mansards un jumts 80m2 platībā. No degošās ēkas tika evakuēts un mediķiem nodots apmēram 46 gadus vecs vīrietis, kurš saindējās ar degšanas produktiem.

Sestdien, plkst. 23:20, VUGD darbinieki saņēma informāciju, ka Rīgā Lucavsalas ielā deg divas dārza mājiņas. Ugunsgrēkā gāja bojā divi apmēram 40 gadus veci vīrieši. Kopējā degšanas platība bija 12m2.

Aizvadītajās brīvdienās kūla turpināja deg lielās platībās. Kopumā 324 kūlas ugunsgrēkos izdedzināta 477,42 hektāri teritorijas. Līdzās tam kūlas dedzināšanas rezultātā nodega 7 ēkas, dega arī dažādas saimniecības mantas, piemēram, dzelzceļa gulšņi, siena ruļļi, baļķi, skaidas, riepas utt.

Piektdien Jēkabpilī Aizupes ielā kūlas ugunsgrēka rezultātā nodega garāža, savukārt svētdien Burtnieku novada Vecates pagastā – šķūnis 40m2 platībā. Ventspilī Dampeļu gatvē pirmdien kūlas ugunsgrēka rezultātā nodega divas dārza mājas. Kopumā tur kūla dega viena hektāra platībā. Svētdien 10 ha platībā Jūrmalā, Lielupes krastā dega niedres.

Lielākās kūlas degšanas platības aizvadītajās brīvdienās:

40 ha – Alūksnes pagasta Liepnas pagasts;

30 ha – Daugavpils novada Višķu pagasts;

27 ha – Krustpils novads Jēkabpils lidlauks;

20 ha – Salaspils novada Salaspils pagasts, Grobiņas novada Medzes pagasts;

18 ha – Bauskas novada Vecsaules pagasts;

10 ha – Neretas novada Zalves pagasts, Babītes novadā pie Egļuciema ceļa, Gulbenes novada Stradu pagasts, Kuldīgā pie Jaunā tilta, Liepājas – Klaipēdas šosejas 6 km, Rīga Kleistu iela.

Aizvadītajā diennaktī reģistrēti arī seši mežu ugunsgrēki. Daugavpilī dega meža zemsedze 200m2 platībā; Smiltenes novada Grundzāles pagastā dega meža jaunaudze 2000m2 platībā; Dobeles pagastā dega meža zemsedze un kūla 50m2 platībā; Alūksnes novada Alsviķu pagastā dega meža zemsedze 2000m2 un kūla 4000m2 platībā; Smiltenē Zaķu ielā dega meža zemsedze 200m2 platībā; Rīgā, Platajā ielā dega meža zemsedze 50m2 platībā.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama vairākiem cilvēkiem un dzīvniekiem. Vakar, plkst. 9:31, VUGD saņēma informāciju, ka Rīgā Vienības gatvē akā ir iekritis cilvēks. Cilvēks atradās apmēram 2 metru dziļumā, ugunsdzēsēji glābēji viņu no akas izvilka un nodeva mediķiem. Neilgi pēc tam, plkst. 11:33, VUGD saņēma informāciju, ka Rīgā Čiekurkalna 3.šķērslīnijā kanalizācijas akā ir iekritis suns. Ugunsdzēsēji glābēji suni no akas izcēla un nodeva veterinārārstam. Vakar kādā Rēznas ielas dzīvoklī Rīgā bija ielīdis kāds pavasara trakuma māks kaķis un saimniece viņu nevarēja no dzīvokļa dabūt laukā. Ugunsdzēsēji glābēji kaķi noķēra un iznesa laukā. Savukārt, kāds cits kaķis Rīgā Neretas ielā bija jānoceļ no koka. Svētdien kāds kaķis Valmierā Kr.Blaumaņa ielā bija iekritis starp diviem mūriem un bija nepieciešama glābēju palīdzība, lai viņu atbrīvotu, bet Rīgā, Līksnas ielā, kaķis sēdēja uz 4.stāva palodzes un tikai ar glābēju palīdzību izdevās viņu no turienes nocelt un atdot saimniekam.

Svētdien divi jaunieši ar apmēram 4 metrus garu kuteri bija lielā ātrumā vizinājušies pa Mīlgrāvja kanālu. Uzbraucot uz ūdenī peldoša koka gabala, jaunieši no kutera tika izmesti ārā. Viens jaunietis krastā nokļuva paša spēkiem, otru izglāba un viņš guva galvas traumu, atsitoties pret kutera korpusu, bet pats kuteris uztriecās krasta sēklim. Abi jaunieši tika nodoti mediķiem.

Svarīgākais