Valodnieki atklāj, kā pareizi saukt cilvēku ar neskaidru vai jauktu dzimumidentitāti

© Kaspars Krafts/F64

Pirmo reizi tekstā pieminot personas ar neskaidru vai jauktu dzimumidentitāti, korekti izmantot apzīmējumus "nebināra persona" vai "nebinārs cilvēks", bet tālāk tekstā tos var aizstāt ar atbilstošiem vietniekvārdiem.

VVC Latviešu valodas ekspertu komisija secinājusi, ka nav iespējams radīt īpašu, atšķirīgu nosaukumu nebinārām personām, jo latviešu valodā nav vidējās vai nekatrās dzimtes, bet vīriešu un sieviešu dzimtes formu lietojums ir ļoti plašs.

Valodnieki kategoriski noraida iepriekš piedāvātos apzīmējumu variantus "viņ", "viš" vai "viņo", jo tie kropļo latviešu valodas gramatikas sistēmu ne tikai attiecībā uz vietniekvārdiem, bet arī īpašības vārdiem un citām vārdšķirām, kurām ir gan locījumu, gan dzimšu formas. Valodniekiem arī nav skaidrs, kā veidojamas šo vietniekvārdu pārējo locījumu formas.

Komisijai neesot pieņemams arī priekšlikums vietniekvārda daudzskaitļa formu "viņi" attiecināt uz vienu personu ar neskaidru vai jauktu dzimumidentitāti.

Tā vietā valodnieki piedāvā apzīmējumus "nebināra persona" vai "nebinārs cilvēks" aizstāt ar atbilstošiem vietniekvārdiem "viņa", "viņš", "tā" vai "tas".

Svarīgākais