Policijai aizdomas, ka narkotiku lietotājiem nopietnas veselības problēmas radījusi ar "spaisu" sajaukta marihuāna

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Narkotiku lietotājiem nopietnas veselības problēmas varētu būt radījusi sliktas kvalitātes marihuāna, kas sajaukta ar jaunajām psihoaktīvām vielām jeb tā dēvēto "spaisu", liecina Valsts policijas novērojumi.

Kā aģentūrai LETA apliecināja Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Sandis Radziņš, likumsargi pēdējā laikā novērojuši gadījumus, kad pie narkotiku lietotājiem nonākusi marihuāna, kas sajaukta ar "spaisu", kas Latvijā pirms vairākiem gadiem tirgū bija īpaši populārs un legāli nopērkams un tikai pēc mediķu un policijas saceltās trauksmes tika aizliegts.

Šāda marihuāna varētu būt ievesta no citām valstīm, kur ir pieejama medicīniskos nolūkos, bet nelegālai tirgošanai sajaukta ar "spaisu", lai pastiprinātu iedarbību. Šādu produktu lietojot, acīmredzot, iestājas nopietnas sekas veselībai, atzīmēja Radziņš.

Vienlaikus policija patlaban Latvijā nav konstatējusi gadījumus, kad marihuāna būtu sajaukta ar sintētiskajiem opioīdiem.

Radziņš atgādināja jau iepriekš policijas amatpersonu pausto, ka daļa narkobiznesa pašlaik notiek internetā un čata grupās, kas likumsargiem radot zināmas problēmas šos noziegumus atklāt un izmeklēt, tomēr policija esot arī metodes šo noziedznieku aizturēšanai.

Kā vēstīja TV3, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) arvien biežāk ar neatliekamo palīdzību ļoti smagā stāvoklī tiek atvesti jaunieši, kuri lietojuši nezināmas izcelsmes apreibinošas vielas.

Šī gada jūnijā uz BKUS atvesti jau deviņi narkotikas pārdozējušu jaunieši, piebilstot, ka visi jaunieši atradās ļoti smagā stāvoklī, kā arī daži slimnīcā nonāk atkārtoti. Vienu no viņiem trešdien palaida mājās, bet ceturtdienas rītā atkal atveda atpakaļ.

Kopumā no gada sākumā uz bērnu slimnīcu atvesti 29 bērni vecumā no 13 līdz 18 gadiem, kuri bija pārdozējuši narkotiskās vielas. Izsaukumi nereti saņemti uz Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas apkārtni, un starp pārdozējušajiem bijuši arī nesen saistībā ar pusaugu zēna slepkavību nelāgu slavu iemantojušā Jūrmalas bērnunama "Sprīdītis" iemītnieki.

BKUS virsārste Renāte Snipe raidījumā norādīja, ka liela daļa bērnu nezina, ko ir lietojuši, bet tie ir lieli dzīvības draudi, tāpēc ārstniecības iestāde vēršas pie jauniešiem un viņu vecākiem, jo patlaban tirgū ir nonācis kaut kas bīstams.

Viela, kas, visticamāk, aplaistīta ar opiāta tipa narkotiku, nelielās devās izraisa dzīvībai bīstamu stāvokli - elpošanas apstāšanos, vēstīja TV3.

Latvijā

“Neatkarīgās” TV cikla “nra.lv sarunas” ir nopietnas arī tad, ja konkrētā saruna bija par jokiem. Juris Rijnieks stāstīja par viņa nodibināto teātra apmeklējumu sagatavošanas institūciju “Panna”, kas cilvēkus izklaidē un padara priecīgus ar izrādēm “stand-up” stilā. Sarunā iezīmējām šādu izrāžu vietu Latvijas teātru kopainā un nonācām līdz “Pannas” jaunā projekta “Sekss un mazpilsēta" pieteikšanai.

Svarīgākais