Latviešu valodas aizstāvji uzrunā valsts prezidentu

© Ģirts Ozoliņš/MN

Vairāk nekā 100 sabiedrības pārstāvju, izglītības un kultūras darbinieki vērsušies pie Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča, iebilstot pret Latviešu valodas aģentūras (LVA) reorganizāciju, aģentūru LETA informēja aicinājuma autore, zvērināta advokāte Kristīne Jarinovska.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvājusi vienā Valsts izglītības satura un inovāciju aģentūrā (VISIA) apvienot Valsts izglītības satura centru (VISC), Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) un LVA. IZM sola saglabāt esošo iestāžu pamatfunkcijas, ieviešot papildus inovācijas.

IZM uzskata, ka jaunā aģentūra stiprinās valsts valodas politiku. Jaunās aģentūras mērķis būs nostiprināt un attīstīt arī Izglītības un zinātnes ministrijas īstenotās izglītības politikas un valsts valodas politikas īstenošanu.

Lai stiprinātu arī valsts valodas politikas, kā atsevišķas politikas nozares nozīmīgumu un redzamību aktuālajā kontekstā (valsts iekšējās saliedētības un iekšējās un ārējās drošības jautājumu aktualitāte), IZM nostiprinās valsts sekretāra vietnieka atbildību. Šī gada 1.jūliju tiks mainīta IZM valsts sekretāra vietnieces Kristīnes Niedres-Latheres amata nosaukums uz “valsts sekretāra vietnieks vispārējās izglītības un valsts valodas politikas jautājumos”. Kristīnes Niedres-Latheres pakļautībā jau tagad ir 2 struktūrvienības: Izglītības departaments (vispārējā izglītība) un Valsts valodas nodaļa (valsts valodas politikas veidotājs). Politikas ieviesējs savukārt ir Latvi

Tikmēr Jarinovska uzskata, ka LVA reorganizēšana uzskatāma par "vadošās un funkcionāli augstākās valsts pārvaldes iestādes valsts valodas politikā darbības izbeigšanu".

"Latviešu valodas aģentūras tiesiskā, politiskā, sociālingvistiskā un simboliskās mijiedarbības sociālā loma valsts tiešās pārvaldes iestādes statusā šajos ģeopolitiskajos apstākļos un esošajā starptautiskās drošības situācijā ir neaizstājama," teikts vēstulē. Tajā Rinkēviču aicina "rīkoties, lai nepieļautu valsts valodas politikas statusa pazemināšanu tikai līdz apmācībai imigrantiem un mācīšanai skolā".

Latvijā

Liepājas pašvaldība līdz 30.jūnijam organizē sabiedrības balsojuma otro kārtu par ielu nosaukumu variantiem Klaipēdas ielas 138 teritorijai, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Enģele.

Svarīgākais