LTV un LR pietrūkst 3,77 miljoni

Lai sabiedriskie mediji nākamgad varētu turpināt raidīt tādā pašā apjomā kā šogad, papildus jau piešķirtajiem līdzekļiem nepieciešami 3 770 206 lati. Pirms nedēļas notikušajā valdības slēgtajā sēdē budžeta veidošanas kontekstā skatīts jautājums par līdzekļu piešķiršanu sabiedrisko mediju darbības nodrošināšanai.

Latvijas Radio (LR) un Latvijas Televīzijai (LTV) papildus atvēlēti divi miljoni latu.

Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP), kas ir atbildīga par budžeta sadalījumu LR un LTV, nezina, kur atrast trūkstošos līdzekļus, jo nākamajā gadā jau tā ir paredzēts minimālais. "Nu ko var ražot apstākļos, kad cilvēkiem trūkst vispusīgas informācijas?" retoriski vaicā NRTP priekšsēdis Ābrams Kleckins. Viņš apgalvo, ka šogad LTV ir pārkārtojusi programmu, lai būtu aktuālas diskusijas par problēmām valstī. "Nogriežot līdzekļus, valdība vēlas vienlaikus samazināt izdevumus un paplašināt medijus. Jau tā nav naudas ikdienas raidīšanai, nemaz nerunājot par apvienošanas procesu. Kam ir vajadzīgs radio un televīzija, kur nav auditorijas? Tas nozīmē pazaudēt esošo vietu," saka Ā. Kleckins.

LTV un LR darbības nodrošināšanai nākamgad pieprasīti 12,23 miljoni latu, taču, pēc Finanšu ministrijas (FM) ieskatiem, sabiedriskajiem medijiem pietiktu ar 6,46 miljoniem latu. Šī summa ir puse no šogad piešķirtās valsts dotācijas.

"Ir starpība, kad samazina iestādes un budžetus, taču mediji ir ražošana, kur rada produktus. Protams, mēs esam gatavi meklēt vēl iespējas, kur taupīt, taču 12,23 miljoni ir sarkanā līnija, kuru sabiedriskie mediji nevar pārkāpt," uzsver NRTP priekšsēdētājs. Arī LR un LTV vadītāji iepriekš ir norādījuši, ka raidorganizācijas nespēs strādāt, ja būs tik vērienīgs līdzekļu samazinājums.

Viens no risinājumiem, kā taupīt līdzekļus, ir LR 2. programmas nodošana koncesijā, taču to kavē juridiskas neskaidrības, piemēram – kur nonāks privātā apsaimniekotāja maksātā nauda, vai to ieskaitīs valsts, radio vai NRTP budžetā? Tāpat nav skaidrs, kad reāli varēs sākt konkursu par nodošanu koncesijā. NRTP prognozes liecina, ka, visticamāk, ātrāk par novembri šo konkursu neizdosies izsludināt, līdz ar to LR budžetā būs jāmeklē papildu līdzekļi, lai nodrošinātu LR 2 darbību, jo pagaidām 2010. gadā tam nav atvēlēts neviens santīms.

Svarīgākais