Šogad jau 61 nepilngadīgs jaunietis par dažādiem pārkāpumiem nonācis policijas redzeslokā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Valsts policijas (VP) Nepilngadīgo lietu nodaļā šī gada pirmajos sešos mēnešos ievietota 61 nepilngadīga persona.

Šodien VP Nepilngadīgo lietu nodaļā notika Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde, kuras laikā deputāti iepazinās ar situāciju Nepilngadīgo lietu nodaļā, kurā nepilngadīgās personas tiek nogādātas dažādos stāvokļos, tai skaitā atrodoties alkohola ietekmē.

2019.gadā nodaļā tika ievietoti 260 bērni. Covid-19 pandēmijas laikā ievietoto jauniešu skaits samazinājās, bet kopš 2022.gada ir vērojama augšupejoša tendence. 2022.gadā ievietoti 122 jaunieši, bet pērn jau 168.

Vidēji iestādē tiek ievietoti jaunieši no 15 līdz 17 gadu vecuma, kuri iestādē vidēji pavada 11 stundas. VP darbinieki deputātiem norādīja, ka jaunietim ir svarīgi nodrošināt, lai viņš spētu izgulēties, jo bieži vien viņš atrodas alkoholisko vielu ietekmē.

Vidēji jaunieši nodaļā tiek nogādāti alkohola ietekmē virs divām promilēm. Jauniešiem tiek piedāvāta pārtika kā arī duša un vajadzības gadījumā arī drēbes.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais