Pēc 29 gadiem Valsts izglītības attīstības aģentūras vadītājas amatā Traidās pamet darba vietu

© f64.lv, Ilze Zvēra

Dita Traidās pametusi līdz šim vadīto Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA), apstiprina VIAA.

Traidās VIAA vadīja kopš tās izveides 1995.gadā.

Darbu VIAA Traidās neturpina kopš 17.maija. Skaidrojot aiziešanas iemeslu, Traidās aģentūrai LETA sacīja, ka amatu pametusi pēc abpusējās vienošanās ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV), cita starpā tāpēc, ka tuvojas pensionēšanās vecuma slieksnis.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) trešdien paziņoja par ieceri apvienot VIAA, Valsts izglītības satura centru un Latviešu valodas aģentūru vienā iestādē, kuru sauktu Valsts izglītības satura un inovāciju aģentūra (VISIA).

Traidās atteicās komentēt, vai plānotā iestāžu apvienošana varētu būt iemesls, kāpēc puses vienojās par darba attiecību pārtraukšanu. "Mēs [ar izglītības un zinātnes ministri] nepārrunājām šādu aspektu. Mēs pārrunājām vairāk par to, kas ir paveikts un kur šo pieredzi tālāk var izmantot," sacīja Traidās.

Viņa saredz "zināmus ieguvumus" no iestāžu apvienošanas, vienlaikus pieļauj, ka varētu ciest atbalsta funkcijas un "process var kļūt garāks, komplicētāks".

IZM aģentūrai LETA apstiprināja, ka darba tiesiskās attiecības ar Traidās pārtrauktas pēc savstarpējās vienošanās. Ministrija izsaka pateicību Traidās par viņas ilggadējo ieguldījumu VIAA attīstībā un Eiropas Savienības programmu, projektu un iniciatīvu īstenošanā un uzraudzībā.

Traidās kopš 2010.gada ir Latvijas oficiālā pārstāve Eiropas valstu asociācijā "WorldSkills Europe", bet kopš 2011.gada - Starptautiskajā asociācijā "WorldSkills International". Ieņēmusi arī "WorldSkills" prezidentes un valdes priekšsēdētājas amatu.

Traidās apņēmusies turpināt pārstāv Latviju minētajās asociācijās. Tāpat viņa plāno strādāt par eksperti nacionālā un starptautiskā līmenī.

2022.gadā Traidās VIAA vadītājas amatā nopelnīja 46 336,66 eiro, liecina informācija Valsts ieņēmuma dienesta mājaslapā publicētajā amatpersonas deklarācijā. Par 2023.gadu deklarācija vēl nav publicēta.

VIAA direktores pienākumus šobrīd pilda Finanšu departamenta direktore Kristīne Fortiņa.

Latvijā

Svētdien, 30. jūnijā, Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Ziemeļlatgales iecirknis saņēma informāciju, ka Viļānos divi 2004. gadā dzimuši vīrieši vardarbīgā veidā, izvelkot ārā no automašīnas 2003. un 2008. gadā dzimušas personas, nolaupīja VW Passat markas transportlīdzekli.

Svarīgākais