Plāno vienkāršot Latvijas būvnormatīvus

© Dmitrijs Suļžics / F64

Valdība otrdien atbalstīja astoņu Latvijas būvnormatīvu par betona, tērauda, mūra, koka, tērauda un betona kompozīto, alumīnija, seismiski izturīgu būvkonstrukciju projektēšanu un ģeotehnisko projektēšanu apvienošanu vienā.

Ekonomikas ministrijā (EM) norāda, ka šobrīd būvkonstrukciju projektēšanas būvnormatīvos, piemēram, Latvijas būvnormatīvā "Betona būvkonstrukciju projektēšana", ir noteikts tikai, ka attiecīgās konstrukcijas projektē atbilstoši noteiktai Eirokodeksa projektēšanas standartu saimei.

Atsevišķos gadījumus būvnormatīvos papildus ir iekļautas Eirokodeksa nacionālajos pielikumos jau ietvertās prasības, tās dublējot. Vienlaikus spēkā esošajos būvnormatīvos nav noteiktas prasības vairākām būvkonstrukcijām, piemēram, stikla konstrukcijām, tentu konstrukcijām, kurām tiek pielietotas oglekļa šķiedru materiāla troses, un citām konstrukcijām.

Noteikumu projekts nosaka, ka būvprojekta būvkonstrukciju daļu projektē atbilstoši adaptētiem Eirokodeksa standartiem un to nacionālajiem pielikumiem.

Eirokodeksa standartu nacionālos pielikumus izstrādā un pārskata būvniecības jomas organizācijas SIA "Latvijas standarts" standartizācijas komitejās atbilstoši standartu izstrādes kārtībai.

Paredzēts, ka būvkonstrukciju projektēšanā būs piemērojami arī citi Latvijas valsts standarti, kas publicēti piemērojamo standartu sarakstā nacionālās standartizācijas institūcijas tīmekļvietnē "www.lvs.lv".

Svarīgākais