Iespējams, ka rudenī skolas meitenes sagaidīs ar ērtāku ikdienu

© Dmitrijs Suļžics/MN

Labklājības ministrija (LM) rudenī varētu valdības prioritātēm virzīt higiēnas preču nodrošināšanu skolniecēm, šodien pilotprojekta "Bezmaksas higiēnas preces meitenēm Latvijas skolās" rezultātu prezentācijā sacīja LM parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks (ZZS).

Kā stāstīja Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkla priekšsēdētāja Inete Ielīte, pilotprojektā tika saņemti daudz pozitīvi signāli gan no skolām, kur nebija pieejamas higiēnas preces, gan arī no meitenēm, kurām iepriekš nācās lūgt tās skolas medmāsai vai kādam citam pieaugušajam. Viņa arī norādīja, ka reģionos, īpaši pagastos, kopumā varētu lielāks pieprasījums, ko var skaidrot ar ierobežoto higiēnas preču piedāvājumu un mazu mazumtirdzniecības vietu skaitu. Tas esot vēl jāpapēta vairāk.

Ginekoloģe Lāsma Līdaka gan atzīmēja, ka būtu labi, ja higiēnas preces jau iepriekš būtu bijušas nodrošinātas izglītības iestādēs un nebūtu nepieciešamība pēc šāda pilotprojekta. Ikdienā, strādājot Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) viņa novērojusi, ka daudzām meitenēm mēdz būt problēmas ar mēnešreizēm, viņas nevar paredzēt, kad tās sāksies, kā arī tās mēdz būt stipras un ilgstošas, tāpēc ir svarīgi, lai higiēnas preces būtu pieejamas. Tas arī mazina meiteņu bažas par sasmērētām drēbēm, nepieciešamību doties ātrāk prom no mācību stundām, lai tikai varētu nomainīt higiēnas preces.

Ginekoloģe gan piebilda, ka meitenēm mēnešreizes var sākties arī pirms 10 gadu vecuma, tādēļ, plānojot higiēnas preču pieejamību, tās jānodrošina agrāk par piekto klasi. Mēnešreizes meitenēm var sākties arī trešajā klasē.

Uzulnieks informēja, ka šobrīd ir veikt aptuveni aprēķini, cik higiēnas preces vienai meitenei ir nepieciešamas, un rudenī finanšu piedāvājums varētu tikt iesniegt valdības prioritātēm. Patlaban viņš nevēlas saukt konkrētus ciparus, jo tie vēl jāprecizē, tomēr viņš atzīmēja, ka meitenes netiks šķirotas ne pēc statusa, ne arī pēc pašvaldību pieejamības.

Pilotprojekts tika īstenots no 29.aprīļa līdz 31.maijam. Tā laikā divu Latvijas novadu - Aizkraukles un Balvu - vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēs meitenēm vecumā no 11 līdz 19 gadiem bija pieejamas bezmaksas higiēnas preces.

Projekta galvenais mērķis bija sagatavot jaunu politikas iniciatīvu bezmaksas higiēnas preču nodrošināšanai. Ar pilotprojekta palīdzību bija iecerēts noskaidrot aptuveno nepieciešamo higiēnas preču daudzumu skolniecēm vecumā no 11 līdz 19 gadiem, aprēķināt iespējamās valsts budžeta izmaksas, kā arī atrast labākos tehniskos risinājumus higiēnas preču nodrošināšanai un izplatīšanai skolās. Tāpat - izkristalizēt potenciālos riskus, ar ko iniciatīva varētu saskarties ieviešanas procesā.