Vasaras laikā apdrošinātāji ceļotājiem atlīdzībās izmaksājuši vairāk nekā pusotru miljonu eiro

© Ģirts Ozoliņš/MN

Pagājušās vasaras ceļojumu sezonas laikā Latvijas apdrošinātāji saviem klientiem atlīdzībās par dažāda veida negadījumiem izmaksāja 1,66 miljonus eiro, informēja Latvijas Apdrošinātāju asociācijā (LAA).

Lielāko daļu jeb 68% no šīs summas veido atlīdzības par ceļotāju medicīniskajiem izdevumiem un repatriāciju, liecina LAA apkopotie dati.

Ceļojumu skaits turpina pieaugt, tādēļ esot sagaidāms, ka šīs vasaras sezonā izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības pārsniegšot 1,7 miljonus eiro, prognozē asociācijā.

Apkopotie dati ietver informāciju par Latvijas apdrošināšanas kompāniju izmaksātajām ceļojumu apdrošināšanas atlīdzībām laika posmā no 2023.gada 1.jūnija līdz 30. septembrim.

Kopumā 2023.gada laikā ceļojumu apdrošināšanas atlīdzībās tika izmaksāti 5,4 miljoni eiro, kas bija par 4,6% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Repatriācijas izmaksas vienai personai var pārsniegt 80 000 eiro. Eiropas valstīs primārie veselības aprūpes pakalpojumi Latvijas iedzīvotājiem, uzrādot Eiropas veselības apdrošināšanas karti klīnikās, kas sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus, pienākas par tādiem pašiem nosacījumiem kā konkrētās valsts pilsoņiem.

Savukārt sarežģītāka ārstēšana un manipulācijas vai ārstēšanās privātās klīnikās, ko sedz tieši ceļojumu apdrošināšana, attiecīgi ir arī dārgākas.

Nākamo lielāko atlīdzību daļu - gandrīz 18% - veidojot izmaksas par ceļojuma izmaiņām, piemēram, ceļojumu atcelšana, transporta kavēšanās un reisu maiņa. Mazāku atlīdzību summu veido kompensācijas par bagāžas zaudējumu vai bojājumiem, par nelaimes gadījumiem, nāvi un invaliditāti.

Latvijā

Pamatīgu pārsteigumu kārtējo reizi sagādājis bijušais Šveices advokāts un bijušais arestētās mantas glabātājs tā dēvētajā Lemberga lietā Rudolfs Meroni – viņš šajā kriminālprocesā ir iesniedzis kasācijas sūdzību, kurā paziņojis, ka bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs nemaz nav arestētās mantas īpašnieks un nav pat šīs mantas patiesais labuma guvējs.

Svarīgākais