Grāvere: Arī vecvecākiem ir uzturdošanas pienākums, ja vecāki to nespēj

© Freepik

"Bērniem līdz 7 gadu vecumam jāsaņem 175 eiro, bet vecākiem bērniem jau ir 210 eiro mēnesī. Ja vecāki šo pienākumu nepilda, tad valsts uzņemas vecāku lomu un tad uzturlīdzekļu garantiju fonds maksā par šo mazāku summu," TV24 raidījumā "Uz līnijas" Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

"Likumdevējs ir noteicis konkrētu summu, tos minimālos uzturlīdzekļus, cik katram bērnam ir jāsaņem no katra vecāka, neatkarīgi ne no kā - nedz no vecāku spējām, ne no kādiem apstākļiem," skaidro Grāvere, piebilstot, ka uzturlīdzekļi tiek noteikti procentos no minimālās algas.
Tiesībsarga biroja pārstāve skaidro, ka valsts garantiju fonds vecākiem bērniem maksā 80 eiro, bet jaunākiem tie ir 65 eiro mēnesī.
"Tā ir liela starpība. Valsts maksā mazāk. Tiesībsargs ir vērsies pie valdības ar aicinājumu vai nu pielīdzināt pie šis minimālās uzturlīdzekļu naudas, vai regulāri pārskatīt. Pielīdzināt valdība neatbalstīja. Ir likumā noteikts ka summu pārskatīts ne retāk kā reizi trijos gados. Jādomā kādi citi veidi, kā šo situāciju uzlabot. Viens no tiem, šo starpību varētu piedzīt no vecvecākiem, jo arī viņiem ir uzturdošanas pienākums, ja vecāku nav vai, ja viņi nespēj pildīt savus pienākumus," stāsta Grāvere.
(Skaties no 13:40 min)