Solot uzlabojumus patērētājiem, maina pastāvošo elektroenerģijas biržas modeli

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Ceturtdien, 13. jūnijā, AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) kopā ar citiem pārvaldes sistēmas operatoriem un elektroenerģijas tirgus operatoriem no vēl 24 Eiropas valstīm realizēja tekošās dienas elektroenerģijas tirgus pirmās papildus izsoles, informē AST komunikācijas nodaļa.

Tas ir nākamais solis Eiropas vienotā elektroenerģijas tirgus attīstībā, lai tirgū integrētu liela apjoma saules un vēja enerģiju. Papildus elektroenerģijas izsoles tekošās dienas tirgū Latvijas elektroenerģijas tirgus dalībniekiem dos iespēju slēgt papildus darījumus par elektroenerģijas tirdzniecību, piemēram, strauju laika apstākļu maiņu gadījumā.

"Energosistēma mainās - strauji pieaug ģenerācija no nepastāvīgās saules un vēja enerģijas, pieaug dinamiska starpvalstu tirdzniecība, energosistēmā ienāk lielas jaudas baterijas un patērētāji, kas spēj pielāgot savus patēriņa paradumus lētākām cenām elektroenerģijas biržā. Bet, tajā pašā laikā, stabilas energosistēmas priekšnosacījums paliek nemainīgs - nodrošināt nepārtrauktu saražotās un patērētās elektroenerģijas līdzsvaru. Tāpēc nepieciešama precīzāka un prognozējamāka ģeneratoru un patēriņa plānošana.

Tāpēc AS "Augstsprieguma tīkls" sadarbībā ar kaimiņvalstu pārvades sistēmu operatoriem maina pastāvošo elektroenerģijas biržas modeli - līdztekus jau notiekošajām ikdienas izsolēm biržā tika ieviestas trīs papildus ikdienas izsoles, un vēlāk tirdzniecība tiks pārkārtota no 60 minūšu uz 15 minūšu periodiem.

Regulārāka un augstākas izšķirtspējas tirdzniecība nodrošinās plašākas pirkšanas un pārdošanas darījumu slēgšanas iespējas tuvāk reālam laikam, kad ir precīzāk zināmi sagaidāmie ģenerācijas un patēriņa apjomi, tādējādi samazinot balansēšanas izmaksas.

Tirgus modeļa uzlabojumi radīs ekonomisku motivāciju ienākt tirgū elastīgākiem resursiem, no kā kopumā iegūs visi elektroenerģijas patērētāji", skaidro AST valdes loceklis Gatis Junghāns.

Patlaban elektroenerģijas lietotājiem, kas izvēlējušies biržai piesaistītos produktus, elektroenerģijas cenu nosaka nākamās dienas izsole, kurā elektroenerģijas cenu katrā tirdzniecības zonā nosaka saņemtie piedāvājumi, plānotais patēriņš un iespējamās starpvalstu komerciālās plūsmas. Šis nākamās dienas tirgus algoritms nodrošina, ka elektroenerģijas pirkšanas un pārdošanas darījumi tiek slēgti, panākot maksimāli labvēlīgu sociālo efektu un vienlaikus ņemot vērā pārvades sistēmu operatoru noteiktos tīkla darbības ierobežojumus. Būtiski arī, ka elektroenerģijas plūsmu un cenu noteikšanas algoritms nodrošina optimālu starpvalstu tirdzniecības jaudu izmantošanu.

Savukārt tekošās dienas tirgus modelī, kas bija spēkā līdz šim, nepārtrauktās tirdzniecības mehānisms nenodrošināja optimālu starpvalstu tirdzniecības jaudu izmantošanu un izcenošanu, jo piekļuvi tām saņēma tie, kas darījumu reģistrē pirmie. Lai šo nepilnību labotu, 2019. gadā Energoregulatoru sadarbības aģentūra nolēma līdztekus nākamās dienas izsolei (notiek katru dienu plkst. 13:00) organizēt papildu izsoles: plkst. 16:00 iepriekšējā dienā, 23:00 iepriekšējā dienā, 11:00 tekošajā dienā, kas sekmīgi ir ieviests ar 2024. gada 13. jūniju.

Svarīgākais