EK publisko jaunu migrācijas noteikumu ieviešanas plānu

© pixabay.com

Eiropas Komisija (EK) trešdien publiskojusi stratēģisko plānu jaunu migrācijas un patvēruma noteikumu ieviešanai Eiropas Savienībā (ES) līdz 2026.gada vidum.

Plānam ir desmit daļas, un jauno noteikumu kopums tapis pēc gadiem ilgām debatēm starp ES dalībvalstīm, un ES jauno migrācijas paktu beidzot apstiprināja maijā.

Jaunie noteikumi prasa visām 27 ES dalībvalstīm uzņemties savu daļu atbildības par patvēruma lūgumu izskatīšanu. Tai pat laikā paredzēts padarīt stingrākus noteikumus patvēruma lūdzējiem.

Pēc jauno noteikumu pieņemšanas ES dalībvalstīm būs divi gadi laika, lai tos ieviestu. EK cer, ka jaunos noteikumus izdosies ieviest līdz 2026.gada vidum.

"Ne visas dalībvalstis sāk no vienas un tās pašas vietas," sacīja EK viceprezidents Margaritis Shins. "Piemēram, dažām dalībvalstīm jau ir pieredze ar progresīvām pārbaudes procedūrām uz robežām," viņš piebilda.

Migrantiem, kuri ierodas no valsts, kuras patvēruma lūgumu apstiprināšanas rādītājs ES ir mazāks par 20%, kā arī valstīm, kuras atzītas par draudiem sabiedrības drošībai, tiks veiktas šādas pārbaudes uz robežām. Tiks reģistrēti arī iebraucēju pirkstu nospiedumi un fotogrāfijas, lai pārbaudītu, vai viņi nerada draudus sabiedrības drošībai.

Nozīmīga EK plāna daļa ir vienotā IT sistēma "Eurodac", kurā tiks glabāti un apstrādāti patvēruma lūdzēju dati.

Svarīgākais