Latvijas Pensionāru federācija aicina pensijas indeksēt 100% apmērā

© Vladislavs Proškins/MN

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) rakstīs vēstuli Saeimas frakcijām, aicinot pensijas indeksēt nevis 50% apmērā no iepriekšējā gada sociālās apdrošināšanas iemaksu algas, bet gan 100% apmērā, aģentūrai LETA sacīja federācijas vadītāja Aija Barča.

Viņa atzīmēja, ka federācija aktīvi sadarbojas ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju, kurā šodien sāka skatīt diskusijas par pensiju indeksāciju, kā arī Labklājības ministriju. Patlaban federācija plāno rakstīt vēstuli Saeimas frakcijām, aicinot pensijas indeksēt 100% apmērā. "Redzēsim, kā deputāti uz to raudzīsies," sacīja Barča.

Tāpat federācija aicina pievērst uzmanību pensionāru darba stāža iemaksām. Patlaban algu indekss par kopīgo darba stāžu ir 50%, 60%, 70% un 80%. Tas attiecas uz tiem, kuru kopējais darba stāžs ir 40 gadi un vairāk, tomēr Pensionāru federācija atgādina, ka ir arī pensionāri, kuriem kopējais darba stāžs ir 50 gadi un vairāk. Tiem varētu ieviest algu indeksu 100% apmērā.

LETA jau rakstīja, ka viens no pensiju indeksācijas risinājumiem varētu būt indeksēt visas pensijas 100% apmērā, kas dotu apmēram 25% pensionāru ikgadēju pensijas pieaugumu.

Kā iepriekš sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), kopumā LM izskatīšanai Senioru padomē, kurā ir iesaistītas pensionāru organizācijas, bija sagatavojusi trīs četrus variantus pensiju indeksācijai. Kā labākais tika izvēlēts viens - indeksēt visas pensijas 100% apmērā ar patēriņa cenu indeksu un ar algu indeksu.

LM aplēsusi, ka šajā gadā visu pensiju indeksācijai papildus būs nepieciešami 7,2 miljoni eiro, bet 2025.gadā - 35,9 miljoni eiro.

Svarīgākais