Deputāte: vairāk nekā 30% sieviešu ir piedzīvojušas vardarbību attiecībās

© Dmitrijs Suļžics / F64

Diemžēl joprojām nākas saskarties ar sagrozītu, nepatiesu izpratni par Stambulas konvencijas būtību, pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa (P), šodien parlamentā atklājot starptautisku semināru "No politikas līdz rezultātiem: parlamentāriešu loma Stambulas konvencijas īstenošanā un uzraudzībā".

Lai runātu par vardarbību, nepieciešama drosme, uzsvēra Ņenaševa, atzīmējot, ka tūkstošiem drosmīgu Latvijas sieviešu ir ziņojušas par pārdzīvoto vardarbību, pierādot cīņas pret vardarbību aktualitāti.

"Pētījumi rāda, ka vairāk nekā 30% sieviešu ir piedzīvojušas vardarbību attiecībās un 34% bērnu tikuši fiziski ietekmēti," sacīja deputāte.

Saeimas priekšsēdētājas biedres ieskatā, deputātu darbs, īstenojot konvenciju, ir īpaši būtisks. Ja sabiedrība redzēs, kā tā darbojas un kādi ir tās rezultāti, Ņenaševa ir pārliecināta, ka daudzi konvencijas pretinieki kļūs par tās atbalstītājiem.

Cilvēkiem jāredz, ka zinoši, profesionāli speciālisti, ierēdņi, politiķi, tiesneši dara visu iespējamo, lai izskaustu vardarbību, sacīja parlamentāriete, aicinot rīkoties pārliecinoši, lai likums darbotos efektīvi. Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra politikas veidotāju, izpildvaras, pilsoniskās sabiedrības un starptautisko organizāciju sadarbības lomu Stambulas konvencijas īstenošanā.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, semināra dalībniekus uzrunāja arī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas galvenā referente par vardarbību pret sievietēm Etilda Ģonaja. Savukārt Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Līdztiesības un diskriminācijas apkarošanas komitejas pārstāvis Edmunds Cepurītis (P) vadīja diskusiju par likumdošanas, budžeta un uzraudzības struktūrām Stambulas konvencijas īstenošanā.

Semināra dalībnieki pārrunāja jautājumus par parlamenta lomu un atbildību īstenošanas uzraudzībā, tostarp sadarbību ar GREVIO - starptautisku, neatkarīgu ekspertu grupu, kas auditē valstu progresu konvencijas mērķu sasniegšanā.

Uzmanības lokā bija jautājums arī par sadarbību starp parlamentiem un tām pilsoniskās sabiedrības organizācijām, kuras iestājas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Par aktualitātēm un izaicinājumiem Stambulas konvencijas īstenošanā un uzraudzībā sprieda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima (P), Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas priekšsēdētāja Zane Skujiņa-Rubene (JV), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Diskusijās piedalījās arī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Līdztiesības un diskriminācijas apkarošanas komitejas priekšsēdētāja, Ukrainas delegācijas vadītāja Marija Mezenceva, kā arī pilsoniskās sabiedrības organizāciju pārstāvji un virkne kompetento starptautisko organizāciju pārstāvju.

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.