Parādās cerības uz īres dzīvokļiem par pieejamām cenām

© Kaspars Krafts / F64

Valdība otrdien nolēma sākt īstenot pieejamu cenu īres dzīvokļu attīstības programmu, uzdodot ekonomikas ministram un finanšu ministram līdz 15.jūnijam pieņemt lēmumu par programmas finanšu ekonomisko aprēķinu izstrādi saskaņā ar Publiskās un privātās partnerības (PPP) likumu.

Paredzēts, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nodrošinās gan šo aprēķinu izstrādi, gan kompetento institūciju atzinumu saņemšanu, pieņemot, ka vadošais publiskā partnera pārstāvis būs VNĪ.

Šobrīd plānotās kopējās projekta investīcijas ir 100 līdz 125 miljoni eiro. Investīciju apjoms tiks precizēts sadarbībā ar Eiropas Investīciju banku (EIB), veicot finanšu un ekonomiskos aprēķinus. Tiek prognozēts, ka līdz 2028.gadam pašvaldības pieprasīs 455 dzīvokļus, no kuriem 61% būs vienistabas dzīvokļi.

Kopumā plānots līdz 2030.gadam sadarbībā ar EIB Latvijā uzbūvēt 1000 jaunus mājokļus.

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) norāda, ka jaunu mājokļu būvniecībai pašvaldību iespējas aizņemties ir ierobežotas, valdība nevar arī atļauties palielināt valsts budžeta deficītu. Tādēļ, uzklausot pašvaldību vajadzības pēc īres mājokļiem un piesaistot EIB, Finanšu ministrija (FM) izstrādājusi jaunu PPP projekta modeli, kas ļaus nodrošināt modernus, energoefektīvus un cenu ziņā pieejamus dzīvokļus jaunajiem speciālistiem un ģimenēm, kā arī pašvaldību speciālistiem.

Ašeradens norāda, ka programma būtiski uzlabos situāciju reģionos, jo īpaši lielajās pilsētās, kur notiek lielākā ekonomiskā attīstība.

Programma tiks īstenota kopā ar pašvaldībām, pamatojoties uz to domju pieņemtiem lēmumiem par dalību programmā, noslēdzot nodomu protokolus pirms finanšu ekonomisko aprēķinu izstrādes.

Ņemot vērā esošo tirgus nepilnību Rīgā un citās lielajās pilsētās, Pierīgas un reģionu pašvaldībās, pirmajai lotei tiks izvērtēta iespēju īstenot programmu Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Ogrē, Rēzeknē, Rīgā, Valmierā, Ventspilī, kā arī Ādažos, Cēsīs, Ķekavā, Mārupē, Olainē, Salaspilī un Siguldā.

Pašvaldības kā publiskie partneri pievienosies VNĪ sagatavotajam partnerības iepirkuma līgumam, nodos augstas gatavības projekta īstenošanas zemi lietošanā un apsaimniekošanā privātajam partnerim un uzņemsies programmas pieejamības risku - veiks īrnieku atlasi un līdzfinansēs īres maksas, ievērojot iedzīvotāju maksātspēju un tirgus nepilnības apmēru. Tāpat pašvaldības izstrādās vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojuma kritērijus programmas īstenošanai savā administratīvajā teritorijā un maksās pieejamības maksājumu privātajam partnerim pa tiešo vai ar VNĪ iesaisti.

Turpinot darbu pie programmas īstenošanas, nākamajās lotēs tiek plānots izvērtēt pašvaldību nepieciešamību pēc pieejamu cenu īres dzīvokļiem arī citās Latvijas pilsētās. Par programmas īstenošanu nākamajās kārtās arī citās Latvijas pašvaldībās tiks lemts pēc sekmīgu rezultātu izvērtēšanas.

Valdība uzdeva VNĪ līdz 30.jūnijam noslēgt līgumu ar Eiropas Investīciju banku par konsultāciju pakalpojumu nodrošināšanu projekta īstenošanai. Tāpat paredzēts, ka 2024.gada laikā VNĪ pabeigs finanšu ekonomisko aprēķinu izstrādi, saskaņos tos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru un uzsāks nodomu protokolu slēgšanu ar pašvaldībām.

Latvijā

Vasara ir sezona, kad tiek cepts, fritēts un grilēts.  Raidījuma “360TV ZIŅneši” skatītāji no Apšuciema arī to dara visai bieži - nekad nekādu problēmu ar eļļu neesot bijis, taču gatavojoties fritēt grauzdiņus saulespuķu eļļā, ar eļļu noticis kas negaidīts. Tas iemūžināts video un nosūtīts “360TV ZIŅneši”.