SPKC vēršas ar atgādinājumu pie bērnu vecākiem

© Dmitrijs Suļžics/MN

Sākoties vasarai un aktīvākai ceļošanas sezonai, SPKC atgādina vecākiem aktīvi interesēties un regulāri sekot līdzi vakcinācijas datiem savā un sava bērna Potēšanas pasē un ievērot vakcinācijas kalendāra norādījumus. Aicinām noteiktajos laikos pieteikties pašam vai pieteikt bērnu vakcinācijai pie ģimenes ārsta.

Pēdējo mēnešu laikā vairākas Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (ES/EEZ) dalībvalstis un kaimiņvalstis ir ziņojušas par garā klepus gadījumu skaita pieaugumu. Saskaņā ar Eiropas slimību kontroles un profilakses centra (ECDC) pieejamajiem datiem, visvairāk skartās vecuma grupas ir bērni un jaunāki pusaudži. Turklāt slimo arī zīdaiņi un mazi bērni, kuri ir pārāk jauni, lai saņemtu nepieciešamo vakcinācijas kursu.

Arī Latvijā vērojams garā klepus saslimstības pieaugums - 2024.gadā no janvāra līdz maija beigām reģistrēti jau 462 saslimšanas gadījumi, no kuriem viens saslimušais miris nesasniedzot vakcinācijas vecumu.

Tāpēc jo īpaši svarīgi, lai pret garo klepu vakcinētos grūtnieces grūtniecības laikā (otrajā un trešajā trimestrī), jo tas dod ievērojamu aizsargefektu arī bērnam līdz brīdim, kad viņš būs sasniedzis vakcinācijas vecumu. Zīdaiņiem pirmo vakcīnu pret garo klepu saskaņā ar vakcinācijas kalendāru paredzēts saņemt 2 mēnešu vecumā. Grūtniecēm ir pieejama valsts apmaksāta vakcinācija pret garo klepu.

Tā kā vairākās ES/EEZ valstīs nav pietiekams imunizācijas līmenis pret masalām, ik pa laikam tiek novērots arī masalu gadījumu skaita un uzliesmojumu pieaugums. Periodā no 2023.gada 1.aprīļa - 2024.gada 31.martam 30 ES/EEZ dalībvalstīs tika ziņots par 6 319 masalu gadījumiem. Visvairāk gadījumu ziņoja Rumānija (4 708), Austrija (456), Itālija (278), Francija (220) un Vācija (183). Augstākie saslimstības rādītāji bija zīdaiņiem līdz viena gada vecumam un bērniem vecumā no 1 līdz 4 gadiem. Ziņots par pieciem nāves gadījumiem.

Plānojot ceļojumus un brīvā laika aktivitātes, aicinām pārliecināties, ka laikus ir veiktas nepieciešamās vakcinācijas visiem, tai skaitā arī ceļojuma biedriem! Vakcinācija ir vairāku infekcijas slimību profilakses pamatā, jo nodrošina visefektīvāko aizsardzību, pasargājot bērnus, jo īpaši zīdaiņus un pieaugušos no saslimšanas ar nopietnām veselībai un dzīvībai bīstamām infekciju slimībām, piemēram, poliomielītu, A un B hepatītu, masalām, masaliņām, epidēmisko parotītu, garo klepu, stingumkrampjiem, difteriju, gripu, Covid-19 u. c.