Biedrības "Zaļās mājas" pārstāvis: Mežu apsaimniekošanā Latvija varētu būt labs piemērs

© f64.lv, Kaspars Krafts

“Esmu beidzis vēstures fakultāti, un, lai gan nesaucu sevi par vēsturnieku, kaut kāda vīzija un izpratne man ir, un tad, kad tiek ļoti skarbās krāsās pausts tas, kas tagad notiek, tas es gribētu teikt, ka fakti liecina, ka mums pēdējos 300 gados ir visvairāk mežu, pēdējos simt gados mežu skaits ir dubultojies”, TV24 raidījumā "Saimnieks. Zeme. Valsts." norāda Kristaps Ceplis no biedrības "Zaļās mājas", kas cīnās par zaļāku valsts attīstību.

Ceplis klāsta, ka arī tas, ka mums mežos atgriezušās lāču, ērgļu populācijas, liecina, ka nav tā, ka dzīvajā dabā būtu vērojams kāds īpašs kritums. Mežu apjoma pieaugumam ir gan vēsturiski nosacījumi - okupācijas laiks, gan arī tas, ka kopš deviņdesmitajiem gadiem, kad meži tika cirsti, lai ātri tiktu pie naudas, esam spējuši panākt situāciju, kad meži tiek apsaimniekoti pārdomātāk, tiek atjaunoti. Ar to Latvija varētu būt labs piemērs.

“Manā izpratnē, kad mēs runājam par dabu, mums pirmām kārtām ir jādomā par cilvēkiem. Nedrīkst pieļaut situāciju, kad neko nedarām mežos, bet zaudējam cilvēkus, mums tam ir piemēri. Domāju, ka mums ir jāpanāk tas, lai ierobežojumi nav tik drastiski, lai mēs, latvieši, varētu iet mežā, izmantot to, baudīt, protams, cieņpilni, nepiecūkot, rūpēties un atjaunot,” saka Ceplis.

Svarīgākais