Ekonomists Strautiņš: Obligātajā dienestā vajadzēja iesaukt visus, bet uz neilgu laiku

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

"Uz to obligāto dienestu varējām iet citādi – iesaukt visus, bet sākumā uz ļoti nelielu laiku, jo nav pietiekami naudas un instruktoru, bet lai tas sāktos kā tāds rituāls ar zināmā mērā ar tādu piedzīvojuma, svētku rituāla garšu," TV24 raidījumā “Preses klubs” apgalvoja ekonomists Pēteris Strautiņš, atzīstot, ka mobilizācijas tēmā nav eksperts, bet viedokļa paušana sagādā baudu.

Strautiņš redz variantu, kad sākumā jaunietis tiek iesaukts uz mēnesi, kura laikā viņš iemācās “fundamentālas lietas”, piemēram, kā turēt ieroci un iziet dažus pārgājienus pa mežu.
“Tad pakāpeniski pieaugot resursiem, to termiņu pagarināt. Un tad būtu iedibināts princips, ka tiešām to dara praktiski visi. Pat, ja cilvēks nevar noskriet 5 kilometrus, bet kaut vai viņš var sēdēt krūmos ar šauteni,” raidījumā saka Strautiņš.

Latvijā

Mēģināju atcerēties kādu seksa skandālu augstskolā, kurā savulaik mācījos, proti, Latvijas Valsts universitātē (tagad – Latvijas Universitāte). Neatcerējos. Jo par seksa skandālu diez vai varētu nodēvēt kādas gados nobriedušas pasniedzējas apprecēšanos ar krietni jaunāku studentu vai kāda docenta laulības ar savu studenti. Visi pilngadīgi cilvēki, nedara neko neaizliegtu. Protams, runas par viņiem bija, taču – par kuru gan nerunā? “Seksa skandāls”, kas piemeklējis Latvijas Mūzikas akadēmiju (LMA), gan ir citā kategorijā liekams. Bet ir nianses.

Svarīgākais