Urologs Andris Ābele par vīriešu veselību: Dati ir kliedzoši

© Freepik

"Pasliktināšanās ātrums turpina pieaugt," TV24 raidījumā "Dr. Apinis" saka EGV klīnikas un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas urologs, andrologs Andris Ābele.

Raidījumā apskatīts tas, kā vide ietekme vīriešu veselību, tajā skaitā kā saglabāt testosterona līmeni un spermas kvalitāti. Ārsts uzskata, ka apkārtējas vides izmaiņas sākas ar mums pašiem, mūsu mikrovidi veidojam mēs paši. "Tiek izdalītas tā sauktās endokrīnās traucētājvielas, kas ietekmē cilvēka ķermeni paaudzēm ilgi. Piemēram, ja grūtniece uzņem šādas vielas ar kosmētikas līdzekļiem, matu krāsu vai nagu laku, pietiek ar nelielu daudzumu, lai tiktu ietekmēts auglis un, ja piedzimst puisītis, tad arī viņa sēklinieku attīstību."
"Pavisam noteikti ir jāveic regulāras pārbaudes jau no 20 gadiem. No 30 gadiem jāsāk pārbaudīties uz kardiovaskulāro saslimšanu, it sevišķi, ja ģimenē tādas ir bijušas. Jārūpējas par prostatas veselību, sākot no 45 gadiem, jāpārbaudās uz onkoloģiskām saslimšanām, jaunākiem vīriešiem vairāk jāpārbaudās uz STS saslimšanu. Mazkustīgums un liekais svars ir pamatu pamats, ar ko ir jātiek galā. Veselība ir mūsu pašu atbildība," stāsta ārsts.

Svarīgākais