AS "Latvijas valsts meži" noslēgusi pavasara mežu atjaunošanas sezonu; ir miljoniem sēts un stādīts ar rokām un tehniku

© MN

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) noslēgusi pavasara meža stādīšana sezonu, atjaunojot 13 803 hektāru meža platību, liecina LVM publiskotā informācija.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka vēl 127 hektārus meža plānots atjaunot un ieaudzēt 2024.gada rudenī.

Šogad meža atjaunošanas darbi sākti ar mašinizētu sēšanu 13.martā. Izmantojot šo metodi, apsēts 571 hektārs meža, ko 45 dienās paveica divas sēšanas iekārtas, izsējot 183 kilogramus sēklu.

Lielākais meža atjaunošanas apjoms paveikts ar rokas instrumentiem. Šādi atjaunoti un ieaudzēti meži 11 900 hektāru platībā, kas ir 96% no kopējā pavasarī plānotā meža atjaunošanas un ieaudzēšanas apjoma. Ar stādāmo stobru šogad iestādīti 17,8 miljoni ietvarstādu. Savukārt kailsakņus ar uzlabotu sakņu sistēmu stāda ar lāpstu vai stādāmo šķēpu. Šogad plānots iestādīt 9,9 miljonus meža kailsakņu stādu ar uzlabotu sakņu sistēmu.

Mašinizēti stādot, šogad atjaunos 1216 hektārus meža, kas ir 9,5% no kopējā atjaunošanas apjoma.

Latvijas valsts mežos veic arī dabisku meža atjaunošanu. Šo atjaunošanas metodi izmanto vietās, kur notiek sekmīga sēklu izsēšanās no blakus esošām mežaudzēm vai kur var mežu sekmīgi atjaunot ar nozāģētās audzes sakņu vai celmu atvasēm. Dabiski atjaunot mežu var tad, ja blakus esošā audze vai nozāģētā audze bijusi labas kvalitātes. Kopumā 2024.gadā plānots dabiski atjaunot mežu 5300 hektāru platībā un dabiski ieaudzēt mežu 200 hektāru platībā.

LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs atzīmē, ka meža atjaunošana ideālos apstākļos būtu jāveic pēc iespējas īsākā laika periodā. To lielā mērā palīdz īstenot mašinizētie meža atjaunošanas risinājumi, kurus LVM izmanto kopš 2018.gada.

Īpaša nozīme šopavasar bijusi meža stādīšanas mašīnas "PlantMax izmēģinājumam Latvijas apstākļos. Viņš skaidro, ka testu laikā izdevās atjaunot 30 hektārus meža Engures iecirknī. Vietās, kur bija maz celmu, līdzens reljefs un gari nogabali, izdevās sastādīt līdz 2700 egļu ietvarstādu vienā stundā jeb aptuveni vienu hektāru.

LVM kokaudzētavās šī pavasara atjaunošanas vajadzībām izaudzēti 27,7 miljoni stādu. Izaudzēti 14,5 miljoni priežu, 7,7 miljoni egļu un 3,7 miljoni lapu koku stādu. Atjaunoto platību papildināšanai izaudzēti 1,8 miljoni stādu.

Jau ziņots, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 625,99 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220 770 miljoniem eiro.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.