Valsts drošības dienests sniedz savu vērtējumu par vēlēšanu norisi

© Dmitrijs Suļžics/MN

Valsts drošības dienests (VDD) nav konstatējis agresorvalsts Krievijas vai citu valstu tiešus mēģinājumus prettiesiski iejaukties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norisē un ietekmēt to rezultātus Latvijā, aģentūru LETA informēja VDD.

VDD vērtējumā, vēlēšanas Latvijā ir aizvadītas mierīgi. VDD nav konstatējis mēģinājumus prettiesiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus Latvijā.

Līdz šim VDD kopumā ir konstatējis 39 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem saistībā ar vēlēšanām Latvijā. Patlaban VDD nav ieguvis informāciju par vēlētāju brīvas izvēles iespējamu ietekmēšanu, tajā skaitā iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem.

Tāpat kā iepriekšējās EP vēlēšanās 2019.gadā, arī šajās vēlēšanās VDD galvenokārt konstatēja nebūtiskus noteiktās vēlēšanu kārtības pārkāpumus. 2024.gada EP vēlēšanās VDD identificēja kopumā 28 šādus gadījumus. Par atsevišķiem gadījumiem VDD turpina pārbaudi.

VDD līdz šim nav uzsācis kriminālprocesus par iespējamām prettiesiskām darbībām saistībā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām Latvijā.

EP vēlēšanu drošības uzraudzībā VDD cieši sadarbojās ar Valsts policiju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Centrālo vēlēšanu komisiju un citām institūcijām. Darba gaitā VDD konstatēja arī sešus signālus, kuru pārbaude ir citu institūciju kompetencē.

Iegūto informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem dienests nodeva par to izvērtēšanu atbildīgajām institūcijām. VDD pateicas iedzīvotājiem, kuri dienestam snieguši informāciju par iespējamiem pārkāpumiem EP vēlēšanu laikā.

Latvijā

Jūlijā zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stāsies sešiem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) regulējamiem komersantiem, bet pieciem komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifi samazinājās, palielināsies, aģentūru LETA informēja SPRK.

Svarīgākais