Pirmoreiz Latvijā rīko konkursu par sakoptāko daudzdzīvokļu mājas pagalmu; pieteikties var ikviens

© f64.lv, Kaspars Krafts

No šodienas var iesniegt pieteikumus konkursā "Sakoptākais Latvijas daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024" ("Gada balva 2024"), aģentūru LETA informēja Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrības "Mājoklis" valdes priekšsēdētāja Dace Vārna.

Pieteikumu iesniegšana noslēgsies 16. augustā, kad žūrija sāks vērtēšanu.

"Gada balvas 2024" finālistus nosauks preses konferencē 11. septembrī. Trīs finālisti katrā no sešām nominācijām cīnīsies par savas nominācijas galveno balvu, un viens no finālistiem pretendēs uz galveno gada balvu "Sakoptākais Latvijas daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024".

Konkursa nominācijas ir gada balva "Sakoptākais Latvijas daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024" (tiek piešķirta vienam no nomināciju uzvarētājiem), "Sakoptākais Rīgas daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024", "Sakoptākais valstspilsētas (izņemot Rīgu) daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024", "Sakoptākais reģionu daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024", "Efektīvākais Latvijas daudzdzīvokļu mājas pagalma risinājums 2024" un "Caur nezālēm uz rozēm 2024".

Konkurss "Sakoptākais Latvijas daudzdzīvokļu mājas pagalms 2024" tiek rīkots pirmo reizi, un tā mērķis ir popularizēt kopienu sadarbību un saliedēšanos, tā veicinot un padarot daudzdzīvokļu mājas pagalmus un kvartālus sakoptākus. Izsakot atzinību un lepojoties par paveikto, kopienas tiek mudinātas sadarboties, lai veidotu kvalitatīvāku dzīves vidi.

"Gada balva 2024" balstīta uz skaidri definētiem kritērijiem, un objektu novērtēšanā piedalīsies 11 nozaru profesionāļi - būvniecības (ainavu arhitekti un pilsētplānotāji) nozares, sabiedrisko organizāciju, pašvaldību un citu jomu profesionāļi, kas iesaistās projektā sabiedriskā kārtā.

Uzvarētāju apbalvošana paredzēta 10. oktobrī konferences "Mājoklis 2024" laikā.

Konferences "Mājoklis 2024" šī gada tēma "Cilvēks. Vide. Mājoklis". Konference šogad fokusēsies uz ēku drošības jautājumiem un meklēs efektīvākos praktiskos risinājumus dzīvokļu īpašnieku kopības stiprināšanai un aktīvākai iesaistei savas dzīves vides uzlabošanā.

Latvijā ir aptuveni viens miljons mājokļu, no kuriem 69% atrodas daudzdzīvokļu mājās. Vārna norāda, ka sadarbība kopīpašuma attiecībās nereti ir liels izaicinājums, taču tieši saliedētas un stipras kopienas veido kvalitatīvu dzīves vidi.

Konkursa rīkotājs ir Latvijas Dzīvokļu īpašnieku biedrību asociācija "Mājoklis", kas dibināta 2022. gada augustā un šobrīd ir lielākā mājokļus pārstāvošā nevalstiskā organizācija Latvijā, kas pārstāv dzīvokļu īpašnieku biedrības, dzīvokļu īpašniekus, komersantus, nozares speciālistus un kvalificētus nekustamā īpašuma pārvaldītājus sagatavojošas izglītības iestādes.