KNAB šodien saņēmis 10 iedzīvotāju sūdzības par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz plkst.12 saņēmis informāciju no desmit iedzīvotājiem par iespējamiem aģitācijas pārkāpumiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienā, aģentūra LETA noskaidroja KNAB.

KNAB pateicas iedzīvotājiem par ziņošanu un pārbauda saņemtās ziņas. Līdz šim KNAB nav konstatējis pārkāpumus.

Visbiežāk iedzīvotāji vērsuši KNAB uzmanību uz aģitāciju saturošiem ierakstiem sociālajos tīklos. KNAB atgādina, ka šodien aizliegts sociālajos tīklos veikt apmaksu ierakstu popularizēšanai, kamēr ierakstu publicēšana pati par sevi nav aizliegta.

Arī piektdien, kad stājās spēkā īpaši stingrie aģitācijas ierobežojumi, KNAB nav konstatējis būtiskus pārkāpumus.

KNAB gan veic padziļinātu pārbaudi par diviem gadījumiem, kad iedzīvotājiem elektroniskajos sakaru tīklos izplatīta aģitāciju saturoša informācija.

Jau ziņots, ka Valsts drošības dienests (VDD) arī EP vēlēšanu dienā aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem.

Par neatļautu aģitāciju pilsētvidē vēlēšanu dienā vai dienu pirms vēlēšanām iedzīvotāji ir aicināti informēt Valsts policiju. Minētajās dienās pilsētvidē aizliegta, piemēram, kādu politisko spēku vai deputāta kandidātu slavinošu skrejlapu izplatīšana, kā arī aģitēšana pie iecirkņiem.

Iedzīvotāji aicināti informēt Valsts policiju arī par savlaicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām pilsētvidē. Tāpat iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā, pamanot sabiedriskās kārtības pārkāpumus vēlēšanu iecirkņos vai to apkaimē.

Savukārt par internetā, preses izdevumos vai publiskās vietās izvietotu slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, proti, politisko reklāmu bez norādīta apmaksātāja, iedzīvotāji aicināti ziņot KNAB. Tam izvērtēšanai sniedzama arī informācija par valsts un pašvaldību institūciju administratīvo resursu iespējamu izmantošanu aģitācijā.

Latvijā

Jāņu dienā valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, nepabrīdinot saimniekus, ieradies ciemos pie populārā dziedātāja un mākslinieka Igo, viņa lolotajā Mūzikas un mākslas centrā “Ceplis”.