CVK priekšsēdētāja atgādina, kur jāvēršas, ja vēlēšanu dienā novēroti iespējami pārkāpumi

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ja vēlēšanu dienā iedzīvotāji novēro kādus iespējamus pārkāpumus, viņiem par to ir jāziņo Valsts policijai, intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" teica Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Saulīte norādīja, ka iecirkņi darbu vēlēšanu dienā sākuši bez aizķeršanās. Viņa norādīja, ka iepriekšējā balsošanā varēja novērot, ka aktivitāte ar katru dienu ir augusi.

"Cerams, ka šodien aizies visi tie, kuri plāno iet un novēlēs," teica Saulīte.

Vienlaikus, ja iedzīvotāji šodien redz kādus iespējamus pārkāpumus, viņi par to ir aicināti ziņot Valsts policijai.

Par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienā aicina ziņot arī Valsts drošības dienests (VDD).

VDD atgādina, ka par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai tikt ievēlētai, ir paredzēta kriminālatbildība. Ar likumu ir aizliegts ietekmēt vēlētāju brīvu izvēli, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Tāpat kriminālatbildība draud par balsu apzināti nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis.

VDD aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem, kad piesolīta samaksa vai citi materiāli vai nemateriāli labumi par balsošanu par konkrētu politisko spēku vai deputāta kandidātu. Tāpat VDD aicina informēt par mēģinājumiem prettiesiskā veidā ietekmēt brīvu izvēli vēlēšanās. Dienests arī gaida ziņas par apzināti nepatiesas diskreditējošas informācijas radīšanu un izplatīšanu par kādu politisko spēku vai deputāta kandidātu, izmantojot dziļviltojumu tehnoloģijas.

Tāpat ziņots, ka (EP) vēlēšanu dienā Latvijā durvis vēruši 945 iecirkņi.

EP vēlēšanās balsot varēs no plkst.8 līdz 20, informēja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Iespēja balsot būs arī 50 vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs.

Latvijā trīs iepriekšējās balsošanas dienās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās nobalsojuši 128 938 vēlētāji jeb 8,37% no balsstiesīgajiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publiskotā informācija.

Trīs iepriekšējās balsošanas dienu laikā visvairāk vēlētāju nobalsojuši Vidzemē - 41 768 jeb 10,54%, tālāk seko Rīga - 45 274 jeb 7,85% vēlētāju. Zemgalē nobalsojuši 16 771 jeb 8,29% vēlētāji, Kurzemē 14 712 jeb 8,32% vēlētāji. Vismazāk vēlējuši Latgalē - 10 413 jeb 5,51% balsstiesīgo.

Vislielākā aktivitāte iepriekšējā balsošanā Vidzemē bija Saulkrastu novadā, kur nobalsojuši 1396 jeb 17,63% balsstiesīgo, bet mazākā - Rēzeknes novadā Latgalē, kur balsojuši 1002 vēlētāji jeb 4,26%.

Latvijā

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) no šodienas darbu sāk rektore, profesore Irina Arhipova un kopā ar viņu arī jaunā vadības komanda - zinātņu prorektors Gatis Vītols, studiju prorektore Ilze Beitāne un finanšu prorektors Linards Sisenis, aģentūra LETA uzzināja Jelgavas pašvaldībā.

Svarīgākais