KNAB sodītā Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore atteikusies no darba automašīnas

© Ģirts Ozoliņš/MN

Par dienesta automašīnas izmantošanu privātiem mērķiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sodītā Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte ir atteikusies no darba automašīnas amata pienākumu veikšanai, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Pašvaldība ir saņēmusi KNAB vēstuli, kurā birojs aicina pašvaldību veikt kontroles pasākumus par Jelgavas novada pašvaldības transporta līdzekļu lietderīgu izmantošanu un izvērtēt iespējami radīto zaudējumu, taču neesot norādīts, vai šādi zaudējumi patiesi ir radīti, apgalvo domē.

Pašreizējā novada faktiskā vadītāja Ilze Vītola (LZS), pamatojoties uz KNAB vēstulē minēto, ir izdevusi rīkojumu Autotransporta komisijai un izpilddirektorei nodrošināt iekšējās kontroles pasākumus, lai nodrošinātu pašvaldības transportlīdzekļu lietderīgu izmantošanu.

Vītola uzdevusi pārskatīt iekšējo noteikumu "Jelgavas novada pašvaldības dienesta transportlīdzekļu izmantošanas kārtība" atbilstību normatīvajiem aktiem, sagatavot to grozījumus un iesniegt apstiprināšanai domē, tāpat uzdots atkārtoti izvērtēt un, ja nepieciešams, precizēt pamatojumus, kādu pašvaldības funkciju un uzdevumu izpildei amatpersonām un darbiniekiem tiek piešķirti transportlīdzekļi un noteiktas glabāšanas vietas dzīvesvietā, sagatavot un iesniegt kopsavilkumu. Savukārt par vēstulē minēto un norādīto Lonertes rīcību, tas ir, vai radīti jelkādi materiāli zaudējumi pašvaldībai, uzdevums izvērtēšanai tiks nodots pašvaldības auditoram.

Domē apgalvo, ka izpilddirektore ir sniegusi paskaidrojumus KNAB, un "absolūti lielākā daļa no sūdzībā minētajiem autotransporta lietošanas gadījumiem" esot saistīta ar darba pienākumu veikšanas braucieniem. Turklāt skaidrojumi atspēkojot pārmetumus par degvielas uzpildi, jo pašvaldībai neesot nodarīti zaudējumi. Pašvaldības autotransports uzpildīts, maksājot par degvielu personīgi, un tas arī esot pierādīts KNAB, klāstīts pašvaldības paziņojumā.

"Patiesībā izpilddirektore ētisku pārkāpumu savā rīcībā patiešām atzīst, jo visos norādītajos gadījumos, veicot darba pienākumus, viņa ar dienesta automašīnu darba braucienu ietvaros pa ceļam piebraukusi pie mammas, nogriežoties no ceļa 150 metrus, vedot gan pārtiku, gan medikamentus, jo apdzīvotā vietā Emburgā nav ne veikala, ne aptiekas, ne pasta," pārmetumus attaisno pašvaldība.

Izpilddirektore neplāno apstrīdēt lēmumu, taču, izvērtējot praksi, esot pilnībā atteikusies no dienesta automašīnas un darba pienākumu veikšanai izmanto privāto automašīnu. KNAB noteiktais sods ir 100 eiro un izpilddirektore to ir samaksājusi.

"Taču uzsveram, ka tas tomēr ir vairāk ētiskas dabas pārkāpums un nav pieļaujams, ka arī publiskajā telpā šāds nodarījums iegūst krimināla rakstura cienīgu nokrāsu, kā to mēdz interpretēt politiskie konkurenti vai tiem pietuvinātie aktīvisti. Aizvien nav atcelti cilvēciski apstākļi un neviena no amatpersonām nav biorobots, līdz ar to šādas situācijas ir izvērtējamas samērīgi gan pret likumu, gan veicamajiem pienākumiem, attālumiem," teiks pašvaldības vārdā izplatītajā paziņojumā.

Tāpat domē apgalvo, ka daudz lielāks kaitējums ar publiskiem pārmetumiem, zākāšanos un goda un cieņu aizskarošiem komentāriem publiskajā telpā esot nodarīti pašai izpilddirektorei, kad iesnieguma iesniedzējs ne tikai vērsies KNAB, bet arī "agresīvi vainojis, ārtelpā vajājis, izsekojis un viņu piefilmējis ārpus darba laika". Izpilddirektore ir vērsusies arī Valsts policijā par iesnieguma iesniedzēja agresīvo rīcību.

Lonerti aizstāvošajā paziņojumā pausta nostāja, ka sagatavotais iesniegums KNAB esot jāvērtē kontekstā ar "tā brīža situācijā amatu zaudējušo domes priekšsēdētāju", kurš esot izmantojis līdzekļus, lai nomelnotu izpilddirektori. Tāpēc izpilddirektore vērsusies KNAB par bijušā domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) rīcību ar pašvaldības autotransportu "ar lūgumu izvērtēt primšķietami saskatāmus daudz būtiskus pārkāpumus, regulāri amata ieņemšanas laikā izmantojot pašvaldības autotransportu personīgām vajadzībām, neievērojot pašvaldībā piešķirtās degvielas nobraukuma normas".

Jau ziņots, ka KNAB par darba auto izmantošanu privātām vajadzībām Lonertei piemērojis naudas sodu, noskaidroja aģentūra LETA.

KNAB veicis pārbaudi par iespējamu valsts amatpersonas prettiesisku rīcību ar publiskas personas mantu, proti, pašvaldības mantas izmantošanu privātām vajadzībām.

Savā atzinumā par pārbaudes laikā konstatētajiem riskiem, kas nosūtīts pašvaldībai un ir aģentūras LETA rīcībā, KNAB norāda, ka, izskatot Lonertes administratīvā pārkāpuma lietu, KNAB konstatējis, ka Lonerte ar pašvaldības uzdevumu un funkciju veikšanai lietošanā nodoto automašīnu "Nissan X Trail" laikā no 2022.gada 8.jūnija līdz 2024.gada 26.janvārim veica ar pašvaldības izpilddirektores pienākumu izpildi nesaistītus braucienus. Par pārkāpumu amatpersonai piemērots naudas sods.

Savā atzinumā KNAB skaidro, ka Lonertes rīcība, izmantojot pašvaldības transportlīdzekli ar amata pienākumu izpildi nesaistītiem braucieniem, kas naudas izteiksmē šķiet nebūtiski, ir ne tikai pretēja normatīviem, bet arī būtiski kaitē sabiedrības uzticībai valsts pārvaldei, radot nepareizu priekšstatu. Turklāt šai rīcībai ir sistēmisks raksturs, kas liecina par Lonertes attieksmi un nepareizu priekšstatu par valsts budžeta izlietojumu, norāda birojā.

KNAB arī pauž, ka atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam, ja amatpersona, pildot amata pienākumus, ar nodomu vai aiz rupjas neuzmanības ir radījusi mantiskus zaudējumus publiskai personai, tā prasa, lai amatpersona atlīdzina zaudējumus. Tāpēc KNAB lūdz pašvaldību izvērtēt, vai ar Lonertes darbībām, veicot ar darbu nesaistītus braucienus ar pašvaldības auto, ir nodarīti zaudējumi pašvaldībai.

Tāpat birojs ierosina veikt kontroles pasākumus par pašvaldības transportlīdzekļu lietderīgu izmantošanu. Pašvaldībai ir jāizvērtē, vai, piešķirot transportlīdzekli amatpersonām un darbiniekiem, kuru darba pienākumi saistīti ar nepieciešamību nodrošināt viņiem iespēju jebkurā brīdī atgriezties pie darba pienākumu pildīšanas un cik bieži šāda nepieciešamība var rasties, ir objektīvi izvērtēts pastāvīgas izmantošanas nepieciešamība.

Latvijā

Jāņu dienā valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, nepabrīdinot saimniekus, ieradies ciemos pie populārā dziedātāja un mākslinieka Igo, viņa lolotajā Mūzikas un mākslas centrā “Ceplis”.