Nezināmu iemeslu dēļ Ventā iet bojā zivis

© Kaspars Krafts/F64

Ventā vairākās vietās konstatētas pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ nobeigušās zivis, apliecināja Valsts vides dienesta (VVD) Dienvidrietumu reģionālās vides pārvaldes zvejas kontroles daļas vadītājs Ruslans Pečulis.

Viņš informē, ka VVD 31.maijā, saņēma informāciju par beigtām zivīm Ventā pie Vārves. Apsekojot upes posmu astoņu kilometru garumā, konstatētas aptuveni 19 beigtas zivis jau sadalīšanās stadijā.

Savukārt 1.jūnijā saņemta informācija no Kuldīgas novada pašvaldības policijas par beigtām vimbām virs Ventas rumbas. Ziņots arī par beigtām zivīm Ābeļciemā un Ierās. Apsekojot upi, konstatētas deviņas beigtas zivis 100 metru posmā.

Apsekotajā Ventas posmā ņemtu ūdens paraugu VVD nodevis testēšanai valsts zinātniskā institūta "Bior" laboratorijā.

Ziņojums par zivju bojāeju Ventā saņemts arī 3.jūnijā, kad VVD inspektori apsekoja upes posmu no Lietuvas robežas līdz Nīgrandes pagasta Alšiem, kā arī ziņojumā norādīto Šķerveļa ieteku. Papildus tika apsekota arī Venta Skrundā pie tilta. Kopumā tika saskaitītas sešas beigtas zivis, no kurām piecas bija jau tādā sadalīšanās stadijā, ka grūti bija noteikt zivju sugu, bet domājams, ka tās bija vimbas.

Pečulis norāda, ka viena vimba Nīgrandes pagasta Kalnos novērota peldam ar vēderu uz augšu, ar fizisku bojājumu pie astes un pleķiem uz ķermeņa. Zivs paņemta analīžu veikšanai.

Ūdens un zivs paraugu testēšana laboratorijā sākta, lai noteiktu zivju bojāejas iemeslu. Ar multiparametru mērījumu iekārtu veiktie mērījumi upē neuzrāda elektrovadītspējas vai skābekļa koncentrācijas ūdenī novirzi no normas, skaidro Pečulis.

Viņš piebilst, ka vidējā ūdens temperatūra Ventā pēdējās nedēļas laikā ir bijusi +23,4 grādi, kas vērtējama kā salīdzinoši augsta un var ietekmēt atsevišķu zivju sugu pārstāvjus.

Svarīgākais