Apsvērs bargākas sankcijas par izvairīšanos no valsts aizsardzības dienesta

© MN

Valsts aizsardzības dienesta (VAD) jauno iesaukumu organizēšanā iezīmējas jaunas problēmas – nereaģēšana uz pavēstēm par veselības pārbaudi pirms iesaukšanas. Šīs vasaras iesaukumu organizēja gada sākumā, pirmo reizi izmantojot izlozes principu. 83 cilvēki no 300 izlozētajiem nav atsaukušies. Iemesli tam var būt dažādi, ieskaitot arī apzinātu izvairīšanos no dienesta. Pašlaik sods par to ir līdz 350 eiro, bet Aizsardzības ministrija (AM) apsvērs bargākas sankcijas, vēsta lsm.lv.

Par to, vai sankcijas vajadzētu pastiprināt, otrdien, 4. jūnijā, sprieda Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijā. AM Valsts aizsardzības dienesta departamenta direktors Vitālijs Rakstiņš norādīja, ka priekšlikumi esot vairāki:

"Tā arī noziņojām komisijai, ka norma bez sankcijām ir tikai rekomendācija. Vienlaikus parādās arī vairāk netiešo sankciju.

Piemēram, tika minēts, ka bankas apsver varbūt nedot kredītus vai prasīt papildu nodrošinājumu tiem cilvēkiem, kuri nav izgājuši obligāto militāro dienestu."

Latvijā

Valmierā 12.oktobrī jau trešo gadu notiks Simjūda tirgus, kas pulcēs apmēram 350 tirgotājus, aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.