"Stabilitātei!" pieķerta, krāpjoties ar tekstiem kirilicā

© pixabay.com

Partija "Stabilitātei!" priekšvēlēšanu aģitācijā izmantotu tekstu kirilicā uzdevusi par bulgāru valodu.

Kā otrdien preses konferencē norādīja Valsts valodas centra (VVC) direktors Māris Baltiņš, "viena konkrēta partija" ir manipulējusi priekšvēlēšanu kampaņā, izmantojot kirilicā rakstītus tekstus. Partiju vārdā viņš nenosauca, bet sociālajos medijos bija redzami partijas "Stabilitātei!" priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli, kuros izmantoti kirilicā rakstīti teksti, apgalvojot, ka tā ir bulgāru, nevis krievu valoda, kuras izmatošana aģitācijā ir liegta.

Baltiņš uzsvēra, ka politiskā partija aizbildinājusies, ka bulgāru valoda ir viena no Eiropas Savienības (ES) oficiālajām valodām, kura vienīgā lieto slāvu alfabētu. Viņš akcentēja, ka partija izmantojusi dažus vārdus, kas ir sakritīgi krievu un bulgāru valodā.

"Mēs labi redzam, ka tur nav nevienas frāzes bulgāru valodā. Tā ir aizbildināšanās. Pret konkrēto partiju dažos jautājumos esam uzsākuši procesu. Patlaban ir trīs administratīvi procesi, kas turpinās. Vienā esam pieņēmuši lēmumu partiju sodīt," teica VVC direktors.

Baltiņa ieskatā, nākotnē, lai nebūtu šādu precedentu, būtu diezgan skaidri jāpasaka - ja noteiktas partijas sarakstā nav neviena bulgāra, tad, visticamāk, aģitācijā tas nebūtu pieļaujams. Viņš uzsvēra, ka patlaban partija izmantojusi robu likumā.

Svarīgākais