Pagājušajā nedēļā Latvijā ievērojami pieaugusi elektrības vidējā cena

© Kaspars Krafts/f64

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 37% un bija 99,39 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos gan pieauga, gan samazinājās. Nedēļas elektroenerģijas cena Baltijas valstīs vienoti palielinājās par 37% un bija 99,39 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cena pagājušajā nedēļā pieauga par 12% un bija 27,60 eiro par MWh. Elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 99,36 eiro par MWh, bet Vācijā - 77,95 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas pieaugumu galvenokārt noteica vēja izstrādes kritums par 25%, kas sasniedza šī gada zemāko līmeni. Savukārt Baltijā vēja izstrādes kritums bija vēl straujāks - 63%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Turklāt Baltijas valstīs ražošana hidroelektrostacijās samazinājās par 27%, sasniedzot zemāko nedēļas izstrādi šajā gadā. Saules elektrostaciju saražotais apjoms Baltijas valstīs samazinājās par 3%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 6428 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi - 7244 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pieauga par 2% un bija 454 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 4% lielāks nekā nedēļu iepriekš - 109 GWh. Igaunijā patēriņš pieauga par 2% - līdz 133 GWh. Lietuvā tika patērētas 212 GWh elektroenerģijas, kas ir pieaugums par 1% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs samazinājās par 21%, un kopā tika saražotas 262 GWh. Vislielākais saražotās elektroenerģijas apjoma kritums aizvadītajā nedēļā novērots Latvijā, kur tas bija 46 GWh jeb par 28% mazāk nekā iepriekšējā nedēļā. Tikmēr Igaunijā izstrāde samazinājās par 12%, un tika saražotas 92 GWh. Vienlaikus Lietuvā elektroenerģijas ražošana samazinājās par 25% - līdz 125 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 42%, Igaunijā - 69%, bet Lietuvā - 59%. Baltijas valstīs tika saražoti 58% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Svarīgākais