Studiju process RSU notiek tikai divās valodās; nepieciešamības gadījumos piesaista tulkus

© MN

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), atbilstoši Augstkolu likuma 56. pantam, studiju process notiek tikai valsts valodā un ārvalstu studējošajiem – angliski. Šī gada valsts pārbaudījumos RSU nodrošināja tulkošanas iespēju studējošajiem, lai valodas barjera neietekmētu eksāmena gaitu, vēsta Universitāte.

2024. gadā, organizējot Valsts pārbaudījumu, eksaminācijas procesam tika piesaistīti 10 tulki saziņai ar pacientiem, kuri komunicē krievu valodā. Šo iespēju studējošie izmantoja trijos gadījumos, kas ir 1,36 % no visiem eksāmena kārtotājiem. Valsts pārbaudījumu šogad kārtoja 220 latviešu plūsmas studējošie programmā Medicīna.

Lai noskaidrotu atgriezentisko saiti, RSU katru semestri aptaujā studējošos. Piemēram, Medicīnas fakultātē 2023./ 2024. studiju gadā vidēji 75 % topošo mediķu aizpildīja programmas noslēguma anketu. Pēdējos trīs gados nav saņemts neviens signāls, kas norādītu, ka krievu valodas nezināšana būtu barjera, lai sekmīgi nokārtotu pārbaudījumus.

Vienlaicīgi RSU neatbild par krievu valodas lietošanu ārstniecībās iestādēs.

Latvijā

Par peļņu nesošo valsts uzņēmumu kotēšanu biržā; ko nozīmē “Latvenergo” “zaļā meita”; cik veiksmīga ir “Latvenergo” komercdarbība kaimiņzemēs; kā uzkrāt vēja un saules enerģiju; kādēļ mums nepieciešams savs elektropārvades kabelis ar Zviedriju, par šiem un citiem jautājumiem intervijā “Neatkarīgajai” valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” padomes priekšsēdētājs Aigars Laizāns.

Svarīgākais