Mūzikas akadēmija izbeigusi darba attiecības ar Kupču; viņš bija viens no pasniedzējiem, par kuru tika saņemtas sūdzības par iespējamu uzmākšanos [papildināts]

© Kaspars Krafts/MN

Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmija (JVLMA) izbeigusi darba tiesiskās attiecības ar diriģentu, Senās mūzikas katedras vadītāju Māri Kupču, ziņo Latvijas Televīzija, atsaucoties uz tās rīcībā nonākušo JVLMA rektora pienākumu izpildītājas Ilonas Meijas paziņojumu personālam un studentiem.

JVLMA padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons aģentūrai LETA apstiprināja, ka akadēmijas saime šādu Meijas paziņojumu saņēmusi.

Šobrīd padomei nav zināms, vai būtu nolemts par vēl kāda pasniedzēja atstādināšanu saistībā ar apsūdzībām par iespējamu uzmākšanos. Iepriekš Tomsons informēja, ka pēdējo iesniegumu JVLMA saņēmusi marta beigās, un viņam nebija zināms, vai pēc tam saņemti vēl kādi, jo studējošie ziņo vairākās vietās, tostarp tiesībsargam un policijai.

Kupčs bija viens no pasniedzējiem, par kuru tika saņemtas vairākas sūdzības no studentiem par iespējamu uzmākšanos. Pēc apsūdzībām Kupču martā atstādināja no amata.

LETA jau rakstīja, ka JVLMA saņemti vairāku studenšu iesniegumi par iespējamu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Līdzīga rakstura bažas publiski paustas arī par kādu Mākslas akadēmijas pasniedzēju.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.