Vecāki satraukti un dzīvo bailēs par savu bērnu drošību Limbažu bērnudārzā

© Depositphotos

Pie raidījuma “Bez Tabu” vērsās anonīma māmiņa, kura ziņo, ka Limbažu bērnudārza laukumu ir apsēdušas kaijas un apdraud mazo ķiparu drošību.

Šī gan nav pirmā reize, kad kaijas okupējušas bērnudārza laukumiņu, jau trešo gadu vecāki dzīvo stresā par savām atvasēm.

Māmiņa no Limbažiem: "Esam pamatīgi apstulbuši par radušos situāciju mūsu bērnudārzā - bērnudārza teritoriju ieņēmusi kaiju ģimene un kaiju mazulis atrodas bērnu laukumiņā, kur it kā bērniem vajadzētu dzīvoties, bet tas nav iespējams, jo kaija sargā savus mazuļus. Bērni un vecāki katru dienu gaida ar bailēm, vai kaija neuzbruks. Pēc kaiju izvākšanās viss ir fekālijās. Bērnudārza vadība saka, ka vairs nevarot neko darīt, bet vai tā tiešām ir?"

Arī mums izdodas redzēt kaiju mazuli, kuru no jumta uzrauga viņa vecāki, tiesa - putni mūs mierīgi vēro no malas.

Bērnudārza vadītāja Elīna Atslēga gan atsakās runāt kameras priekšā, vien norāda, ka nebija pamanījuši, ka kaijas atkal sākušas veidot ligzdu uz jumta un iesniegums no vecākiem ticis saņemts par vēlu, jau putnu ligzdošanas laikā.

Elīna Atslēga, Limbažu pilsētas 3. pirmsskolas izglītības iestādes “Spārīte” vadītāja: "Šajā brīdī darīt nevar neko, ir jāpagaida, līdz izšķilsies un izaugs mazuļi. Ligzdošanas sezona sākas maijā, kad kaijas sāk būvēt ligzdas. Esam sazinājušies ar jumiķiem un Limbažu apvienības pārvaldes speciālistiem, kā labāk šo jautājumu atrisināt. Pavasarī tiks iznīcinātas ligzdošanas vietas, pirms nav izdētas olas un uz ventilācijas lūkām izvietos putnu atbaidītājus."

Ņemot vērā, ka bērnudārzs ir pašvaldības pārziņā, domes pārstāve norāda, ka kopā risinot situāciju.

Ornitologs Dmitrijs Boiko gan norāda, ka putnu atbaidītāji kaijām netraucēs uzsēsties uz jumta. Viņš iesaka nākamajā sezonā būt vērīgiem un laiku likvidēt ligzdu.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais