Katrs otrais strādājošais Latvijā bieži jūtas kā "izspiests citrons"

© Lauris Aizupietis / F64

Vairāk nekā puse jeb 54% strādājošo reizi nedēļā un biežāk darba dēļ jūtas kā "izspiesti citroni" un emocionāli iztukšoti, liecina interneta personāla atlases uzņēmuma "Alma Career Latvia" un IT uzņēmuma "Visma" veiktā aptauja.

"Izspiesta citrona" sajūtas biežāk izjutuši gados jauni darbinieki. Visvairāk jeb 68% respondentu vecumā no 18 līdz 25 gadiem atzinuši, ka vismaz reizi nedēļā un biežāk izjutuši emocionālu iztukšojuma sajūtu, bet 62% jauno cilvēku reizi nedēļā līdz pat katru dienu esot "izspiesta citrona" sajūta.

Psiholoģe Marija Ābeltiņa komentē, ka arī citur pasaulē visbiežāk izdegšana darbavietā skar jauniešus. Nereti jaunieši vienlaicīgi gan strādā, gan studē, gan cenšas sakārtot savu privāto dzīvi. "Visbiežāk to var paveikt uz atpūtas un pilnvērtīga miega rēķina. Turklāt jaunieši ir savas karjeras sākuma punktā, kas nereti prasa lielāku piepūli un iesaisti. Tas viss rada objektīvi milzīgu slodzi, kas var rezultēties profesionālā izdegšanā," izteikusies Ābeltiņa.

"Izspiestā citrona" sajūta sievietēm ir izteiktāka nekā vīriešiem. 56% sieviešu atzīmē, ka vismaz reizi nedēļā un biežāk darba dienas beigās jūtas kā "izspiests citrons", bet tikai 5% norāda, ka nekad nav darba dēļ jutušās iztukšotas. Tikmēr retāk, bet tāpat daudz - 47% vīriešu atzīmē, ka vismaz reizi nedēļā un biežāk darba dienas beigās jūtas kā "izspiests citrons", bet 6% nekad nav jutušies iztukšoti darba dēļ.

Aptauja par darba ņēmēju labbūtību veikta interneta vidē 2024.gada janvārī, aptaujājot 1847 darba ņēmējus Latvijā.

Svarīgākais