Eiropas Dizaina balvu pasniegšanas ceremonija pārceļas uz Rīgu

© Publicitātes foto

ES Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO) šodien paziņoja Eiropas Dizaina balvas piektā konkursa finālistus, kā arī balvas par mūža ieguldījumu ieguvēju.

Uzvarētāji tiks paziņoti apbalvošanas ceremonijā, kas notiks Rīgā 25. septembrī.

Šogad Eiropas Dizaina balvu konkursā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits - vairāk nekā 800 pieteikumu un nomināciju no visām Kopienas valstīm divās konkursa kategorijās - Uzņēmēju un mazo uzņēmumu balva un Rūpnieciskā dizaina balva.

Seši konkursa finālisti ir no dažādām Eiropas valstīm (Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Rumānijas un Zviedrijas) un aptver plašu nozaru klāstu, tostarp veselības aprūpi, audioierīces, sadzīves tehniku, enerģijas uzglabāšanu, mājokļus un arhitektūru. Dizainus piedāvā pazīstamie zīmoli, piemēram, "Bang & Olufsen", "Linet" un "Meze Audio", kā arī tādi jaunpienācēji kā "Arsenit", "MyGrid" un "Transparent".

Visos produktos liela uzmanība ir pievērsta ilgtspējai, un tie nosaka jaunus standartus dizaina nozarē.

Šogad tiks ieviesta arī jauna kategorija, proti, nākamās paaudzes dizaina balva, lai paustu atzinību jaunajiem dizaineriem vecumā līdz 29 gadiem.

Turklāt slavenais vācu dizaineris Dīters Ramss (Dieter Rams) saņems 2024. gada balvu par mūža ieguldījumu. Ramss ir gan dizaina, gan ilgtspējas pionieris, viņš ir radījis vairāk nekā 200 plaši atpazīstamu ierīču un gadu desmitiem veidojis patēriņa produktu izskatu un funkcionalitāti. Viņa kabatas radio "T3 Braun" un 606 Universālā plauktu sistēma "Vitsœ" ir pastāvīgajā ekspozīcijā "MoMA" izstāžu kompleksā.

Eiropas Dizaina balvu konkurss ir kļuvis par nozīmīgu notikumu starptautiskā dizaina kalendārā. Šajā pasākumā tiek godināti izcili dizaineri un nozares pionieri, kuri savas idejas un produktus ir aizsargājuši kā reģistrētus Kopienas dizainparaugus.

Reģistrēts Kopienas dizainparaugs, ko pārvalda EUIPO, ir intelektuālā īpašuma tiesības, kas piešķir ekskluzīvu aizsardzību produkta izskatam visās ES dalībvalstīs. EUIPO katru gadu saņem aptuveni 100 000 dizainparaugu.

No šā gada Eiropas Dizaina balvu konkurss būs ikgadējs pasākums. Iepriekš tas notika ik pēc diviem gadiem. Pirms tam balvas tika pasniegtas Milānā (2016. gadā), Varšavā (2018. gadā), Eindhovenā (2021. gadā) un Berlīnē (2023. gadā).