Bažās par valsts ekonomisko stāvokli liela daļa Latvijas iedzīvotāju atliek sava mājokļa iegādi

© Kaspars Krafts / F64

Latvijā 38% iedzīvotāju no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija valsts ekonomikā un raizes par finansiālo stabilitāti, aģentūrai LETA pavēstīja būvkompānijas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "Yit Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Vienlaikus aptaujā 39% respondentu minējuši, ka viņus no nekustamo īpašumu iegādes attur īpašumu cena, 8% iedzīvotāju attur hipotekārā kredīta nepieejamība un tikpat iedzīvotāju - ģeopolitiskā situācija.

Aptaujā arī analizēts iedzīvotāju noskaņojums iegādāties nekustamo īpašumu. Attiecīgi 21% iedzīvotāju pauduši uzskatu, ka šogad ir uzlabojies iedzīvotāju noskaņojums iegādāties nekustamo īpašumu, bet 19% aptaujāto atzinuši, ka tas nav noticis.

Tikmēr 40% respondentu nebija pārliecināti, norādot, ka noskaņojums drīzāk nav uzlabojies, bet 20% iedzīvotāju nezina, vai šogad iedzīvotāju noskaņojums iegādāties nekustamo īpašumu varētu būt uzlabojies.

"Yit Latvija" valdes loceklis Andris Bože norāda, ka, salīdzinot ar 2022.gadu, iedzīvotāju vēlme iegādāties nekustamo īpašumu nekur nav pazudusi un ir uzlabojusies, tomēr piesardzība saglabājusies. "Šobrīd nekustamo īpašumu tirgū pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunajos projektos ir stabils, tomēr nevar noliegt, ka iedzīvotāju piesardzību diktē augstās hipotekāro kredītu likmes un ekonomiskā situācija," viņš min.

Bože piebilst, ka, domājot par nekustamā īpašuma iegādi, pircēji visbiežāk īpašuma cenas aspektu izvērtē kontekstā ar turpmāko finanšu slogu, respektīvi, hipotekārā kredīta saistībām, kā arī, viņaprāt, gaidas ap EURIBOR likmes samazināšanu ir viens no iemesliem, kas tirgū pagarinājis nenoteiktību.

"Yit Latvija" aptauja veikta 2024.gada maijā sadarbībā ar pētījumu kompāniju "Norstat Latvija". Aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jau ziņots, ka "YIT Latvija" apgrozījums pagājušajā gadā bija 14,596 miljoni eiro, kas ir 2,7 reizes mazāk nekā 2022.gadā, bet uzņēmuma peļņa saruka 2,5 reizes un bija 1,925 miljoni eiro.

"YIT Latvija" reģistrēta 1998.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 47 429 278 eiro. "YIT Latvija" īpašnieks ir Somijas uzņēmums "YIT Housing".

Latvijā

Nākamais NATO ģenerālsekretārs, līdzšinējais Nīderlandes premjerministrs Marks Rite ir pieredzējis politiķis un alianses kurss turpināsies līdzšinējā virzienā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.