Rosina uz laiku palielināt zemes lietošanas maksu

© Kaspars Krafts / F64

Saeimas deputāts Edmunds Teirumnieks (NA) rosinājis piespiedu dalītajā īpašumā zemes lietošanas maksu uz laiku palielināt no 4% līdz 5% no kadastrālās vērtības.

Parlamentārietis grozījumiem likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" iesniedzis priekšlikumu noteikt, ka likumiskās lietošanas maksas apmērs līdz 2027.gada 31.decembrim ir 5% no uz būvi pēc zemes lietošanas mērķiem attiecināmās lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 eiro gadā.

Teirumnieks savā pamatojumā atsaucas gan Satversmes tiesas (ST) sprieduma secinājumiem, gan arī norāda uz vairākiem praktiskiem apsvērumiem.

Deputāts palielinātu zemes lietošanas maksu rosina noteikt uz ierobežotu laiku, jo vidējā termiņā atbilstoši Saeimas Juridiskās komisijas uzdevumam Tieslietu ministrijai kopā ar citām atbildīgajām institūcijām jārada risinājums dalītā īpašuma izbeigšanai.

Tāpēc Teirumnieks iesniedzis arī priekšlikumu, ka valdībai līdz 2024.gada 1.oktobrim būs jāiesniedz Saeimā likumprojekts par piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību izbeigšanu. Politiķis rosina veikt arī citus precizējumus likumā.

Kā ziņots, Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi grozījumus šajā likumā, kas paredz, ka maksājums par sev nepiederošas zemes lietošanu no 2025.gada pakāpeniski pieaugtu tai daļai dzīvokļu īpašnieku, kuru zemei būs noteikta lielāka kadastrālā vērtība.

Grozījumu virzītāji akcentē, ka piedāvātais risinājums maksājumiem par zemes lietošanu dalītajā īpašumā paredz pakāpenisku maksājuma pieaugumu 30% gadā, lai iedzīvotājiem nebūtu jāpiedzīvo straujš izmaksu pieaugums lielākas kadastrālās vērtības dēļ.

Likumā plānots noteikt, ka, ja zemes likumiskās lietošanas tiesības attiecas uz dzīvojamās ēkas īpašniekiem un lietošanā esošās zemes kadastrālā vērtība 2025.gada 1.janvārī ir lielāka par tās 2024.gadā spēkā esošo kadastrālo vērtību, tad tai atbilstošais maksājums par zemes likumisko lietošanu no 2025.gada 1.janvāra līdz 2028.gada 31.decembrim katru gadu palielināsies par 30% pret iepriekšējā gada maksājumu, līdz tiks sasniegts atbilstošais apmērs no aktuālās kadastrālās vērtības.

Reizē ar konkrēto likumprojektu paredzēts saglabāt pašreizējo zemes lietošanas maksas apmēru 4% no zemes kadastrālās vērtības, tāpat puses varēs vienoties par citu zemes lietošanas maksas apmēru.

Gaidāmais maksājumu pieaugums ēku vai dzīvokļu daļai no īpašniekiem par zemes lietošanu dalītajā īpašumā no 2025.gada būs atkarīgs no dzīves vietas. Tāpat maksājuma pieaugums varētu būt atkarīgs no tā, vai runa būs par privātmāju vai dzīvokli. Tikmēr citai daļai dzīvokļu īpašnieku maksājums pat nedaudz samazinātos.

Svarīgākais