Broks sola vērtēt Gruškevica dāvinājumu

Mareks Gruškevičs © f64

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) apgalvo, ka viņa pārziņā esošās ministrijas valsts sekretāra Mareka Gruškevica (TP) rīcība saistībā ar valsts amatpersonas deklarācijā par 2010. gadu uzrādīto dārgo auto dāvinājumu tiks vērtēta.

Ministrs uzskata, ka valsts sekretāram bija jāinformē R. Broks par šādu rīcību, lai gan valsts sekretārsto tā arī nav darījis.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs M. Gruškevics pērn nodevis viņa padotībā esošās IZM Finanšu departamenta direktores Ingas Štāles īpašumā bez atlīdzības viņam piederošo 2004. gada apvidus auto Volkswagen Toureg, kura aptuvenā tirgus vērtība ir 10 000 latu.

«Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publiskajā amatpersonas deklarācijā pieejamā informācija par dāvinājumu, par kura esamību valsts sekretāram bija jāinformē ministrs atbilstoši likumdošanai, ir civiltiesisks darījums, ko normatīvie akti neaizliedz. Minētā jautājuma tālāka izvērtēšana ir citu institūciju kompetence,» Neatkarīgajai skaidro R. Broka padomniece komunikācijas jautājumos Inga Bandeniece.

No viņas teiktā noprotams, ka informācija būtu jāvērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), taču pagaidām KNAB nav saņēmis informāciju par lietu.

Abu IZM vadošo amatpersonu deklarācijās nav norādītas nekādas to savstarpējās saiknes.

VID elektroniskā datubāze liecina, ka M. Gruškevics auto iegādājās 2006. gadā par 25 000 eiro jeb 17 570 latiem.

Amatpersonu rīcību saistībā ar dāvanu pieņemšanu nosaka likums Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā. 13.2 panta par speciāliem dāvanu pieņemšanas ierobežojumiem ārpus valsts amatpersonas pienākumu pildīšanas otrā daļa nosaka – ja valsts amatpersona ārpus amata pienākumu pildīšanas ir pieņēmusi dāvanas no fiziskajām vai juridiskajām personām, tā nav tiesīga attiecībā uz dāvanas devēju divu gadu laikā pēc dāvanas saņemšanas sagatavot vai izdot administratīvos aktus vai veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, kā arī slēgt līgumus vai veikt citas ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības.

IZM valsts sekretārs M. Gruškevics (TP) ir viens no diviem esošajiem valsts sekretāriem, kuriem politiskā piederība oranžo partijai netiek slēpta.

Viņš vēl 2009. gadā, kad izteicās par atalgojuma samazināšanu skolotājiem un iespējamu darba zaudēšanu 10 000 pedagogu, izpelnījās ministres Tatjanas Koķes (ZZS) pamatīgas dusmas, taču amatu nezaudēja.

Tolaik politikas kuluāros izskanēja runas par M. Gruškevica rotāciju uz kādu Iekšlietu ministrijas pārziņā esošu iestādi, taču tas nenotika.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.