Mēģina kliedēt bažas par saules paneļu izvietošanas ietekmi uz lauksaimniecības zemēm

© Dmitrijs Suļžics / F64

Saules enerģētikas nozares uzņēmumus apvienojošā asociācija "Saules enerģija Latvijai" iebilst pret aizliegumu izvietot saules paneļus uz lauksaimniecības zemēm, jo projektu īstenošanai ietekme uz lauksaimniecību zemēm esot nebūtiska.

Asociācija nosūtījusi vēstuli Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai par grozījumiem likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos", kas cita starpā paredz noteikt, ka lauksaimniecības zemi aizliegts izmantot saules paneļu uzstādīšanai, ja tās kvalitātes novērtējums ir augstāks par 30 ballēm un saules paneļi aizņemtu vairāk nekā 0,5 hektārus lielu platību.

Asociācija norāda, ka pēdējos divos gados novērota strauja interese par atjaunīgās enerģijas projektiem, un salīdzinoši īsā laikā visas pieejamās tīkla jaudas tikušas rezervētas, noslēdzot līgumus par zemesgabalu nomu vai iegādi projektu realizācijai.

Atsaucoties uz publiski pieejamu informāciju, asociācija norāda, ka šobrīd pie pārvades sistēma operatora ir rezervētas jaudas 3500 megavatu (MW) saules elektrostacijām un 1500 MW hibrīdbrojektiem, proti, saule, vējš, elektroenerģiju uzkrājošās iekārtas. Pieteikto saules parku projektu īstenošanai esot nepieciešamas līdz 6000 hektāru lielas platības, kas ir tikai 0,3% no lauksaimniecībā izmantojamajām zemēm.

Būtisks aspekts atjaunīgās enerģijas projektu ieviešanai esot attālums līdz nepieciešamajai infrastruktūrai un pieejamās vienlaidu platības saules paneļu novietošanai. Kā uzsver asociācija, attālums līdz infrastruktūrai būtiski sadārdzina projekta ieviešanas izmaksas un palielina tehnoloģiskos zudumus, kā rezultātā projekta ieviešana nav racionāla un ekonomiski pamatojama, lai nodrošinātu lētāku elektroenerģiju.

Asociācija vēstulē pauž, ka saules elektrostaciju būvniecības tehnoloģija ir "salīdzinoši vienkārša" un neprasa veikt zemes transformāciju vai zemes pielietošanas veida maiņu. Iekārtu novietošana notiek uz metāla konstrukcijām, kuras tiek "iedzītas" zemē. Pēc saules parka ekspluatācijas beigām konstrukcijas ir iespējams demontēt un izmantot zemi lauksaimniecībai. Saules parku ekspluatācijas laikā teritorija tiek pļauta, kas nepieļauj teritoriju degradēšanos un aizaugšanu ar krūmiem, apgalvo asociācija.

Svarīgākais