Siliņa atgādina, ka nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs

© Kaspars Krafts / F64

Nodokļu politikas pamatnostādnes valdība vērtēs kā kopumu, balstoties uz nodokļu grupas kopējo pārskatu, kas vēl nav sagatavots un nodots publiskajai apspriešanai, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Finanšu ministrija (FM) nekustamā īpašuma objektu aplikšanas ar nodokļiem izvērtējumā paudusi, ka no 2026.gada būtu jāveic pāreja uz jaunajām kadastrālajām vērtībām. Tāpat, FM ieskatā, ir nepieciešams pārskatīt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmes un noteikt turpmāku pieauguma ikgadēju ierobežojumu ar mērķi nodrošināt ilgtermiņā funkcionējošu nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu, orientējoties uz NĪN ieņēmumu apmēra stabilizēšanu.

Komentējot FM pausto, Siliņa norāda, ka nodokļu politikas pamatnostādnes un visas potenciālās izmaiņas koalīcija un valdība vērtēs kā kopumu, balstoties nodokļu grupas kopējo pārskatu, kas vēl nav sagatavots un nodots publiskajai apspriešanai

Ministru prezidente norāda, ka svarīgi būs visai koalīcijai rūpīgi izvērtēt topošo piedāvājumu un aprēķinus, lai vienotos par kopīgu profesionāli sagatavotu un samērīgu piedāvājumu, kas veicina tautsaimniecības attīstību un vienkāršo nodokļu nomaksu.

Vienlaikus Siliņa uzsver, ka Saeima ceturtdien atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, paredzot, ka nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs.

Jau ziņots, Saeima 30.maijā galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzītos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo.

Svarīgākais