Vējonis: iedzīvotājiem jādod plašākas iespējas ietekmēt pašvaldību darbu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) tuvāko mēnešu laikā sagatavos un iesniegs likuma labojumus Saeimā, kas dotu tautai tiesības atlaist novada un pilsētas pašvaldību, ja tā zaudējusi iedzīvotāju uzticību, tā šodien tiekoties ar Jelgavas novada iedzīvotājiem norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

"Iedzīvotājiem būtu jādod plašākas iespējas ietekmēt pašvaldības un rosināt novada vai pilsētas domes atlaišanu, ja lielākā daļa vēlētāju ir neapmierināti ar tās darbu", teica Vējonis.

Ministrs trešdien, 20. aprīlī tikās ar Jelgavas novada iedzīvotāju pārstāvjiem, kuri savākuši parakstus pret Jelgavas novada domes priekšsēdētāju Ziedoni Cauni. Normatīvie akti patlaban neparedz iespēju atbrīvot domes priekšsēdētāju vai pašvaldības domi pēc vēlētāju iniciatīvas neuzticības vai pieļautu pārkāpumu dēļ.

Ministrs uzskata, ka Jelgavas novada pašvaldības gadījums norāda uz nepieciešamību meklēt juridiskus instrumentus, kā iedzīvotājiem dot plašākas iespējas ietekmēt pašvaldību darbu ne vien reizi četros gados vēlēšanās, bet arī ievēlētās pašvaldības domes pilnvaru termiņa laikā.

Tādēļ ministrs Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā rosinās diskusiju par iespējamiem grozījumiem likumā „Par pašvaldībām”, lai paredzētu regulējumu pašvaldības domes atlaišanai arī pēc iedzīvotāju iniciatīvas.

„Arī pašvaldību deputāti ir tautas vēlēti un viņiem ir jāuzņemas atbildība par savu darbu sabiedrības priekšā,” norāda R. Vējonis.

Svarīgākais