Plāno paplašināt vilcienu satiksmi starp Rīgu un Liepāju

© Kaspars Krafts / F64

Nākamgad vilcienu satiksmē plāno iekļaut divus papildu vilcienu reisus starp Rīgu un Liepāju - katrā virzienā vienu, aģentūru LETA informēja Sabiedriskā transporta padomē (STP).

Padomē norāda, ka nākamgad vilcienu satiksmē arī plānots paplašināt intervāla grafika ieviešanu Aizkraukles un Tukuma virzienos, kā arī turpināsies darbs pie vilciena stacijām pievedošo reģionālo autobusu maršrutu/reisu apmēra palielināšanas, piemēram, Tukuma novadā, tādējādi nodrošinot vilcienu maršrutā Rīga-Tukums 60 minūšu intervālu.

Vienlaikus STP norāda, ka piektdien padomē sniegta informācija par 2024.gada pirmo četru mēnešu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas rādītājiem un apstiprinātas 2025.gada prognozes reģionālā sabiedriskā transporta maršrutu tīkla apmēram.

2024.gada pirmajos četros mēnešos reģionālās nozīmes autobusu un vilcienu maršrutos kopā pārvadāti 12,76 miljoni pasažieru, tostarp 7,26 miljoni ar reģionālajiem autobusiem un 43% jeb 5,5 miljoni - ar vilcieniem. Pārvadāto pasažieru skaits ar vilcieniem četros mēnešos pieaudzis par 9%, salīdzinot ar 2022.gadu.

STP sēdē arī apstiprināja precizētu prognozēto maršrutu tīkla apmēru 2025.gadam, kas paredz, ka 16 autobusu maršrutu tīkla daļās visā Latvijā kopējais nobraukums būs 67,206 miljoni kilometru, bet reģionālo dzelzceļa maršrutu tīkla apmērs būs 8,682 vilcienkilometri AS "Pasažieru vilciens" un 48 180 vilcienkilometri SIA "Gulbenes-Alūksnes bānītis".

Nākamā kārtējā STP sēde plānota 2024.gada 28.jūnijā.

Jau ziņots, ka STP ir desmit dalībnieki, tostarp pārstāvji no pieciem plānošanas reģioniem, Satiksmes ministrijas, Finanšu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Padome tika izveidota 2014.gadā.

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais