Latvijā gaidāms dramatisks ģimenes ārstu trūkums; aptuveni 35% ārstu ir pensijas vecumā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Viņš uzsvēra, ka tas nozīmē, ka nākamajos gados gaidāms ļoti nopietns ģimenes ārstu skaita kritums.

"Mums ir jauni ārsti, bet tiem ir nepieciešama motivācija un atbalsts. Plānots atvērt jaunas prakses, dot motivāciju strādāt arī lauku reģionos. Atbalsts būs gan atalgojuma ziņā, gan kā mentoru atbalsta programma," teica Abu Meri.

Savukārt runājot par gaidāmajām izmaiņām slimnīcu tīklā, Abu Meri teica, ka neviena slimnīca netiks slēgta, vienlaikus atsevišķās slimnīcās vairs nebūs tādu speciālistu, kuri kādas nepieciešamās konsultācijas sniedz pāris reizes mēnesī.

"Gaidāma ir tikai kvalitātes uzlabošana," teica ministrs.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija (VM) kopā ar pašvaldībām šogad mēģinās noteikt valstī vajadzīgo primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju - ģimenes ārstu prakšu un otro pieņemšanas vietu, kā arī feldšerpunktu - skaitu un izvietojumu.

Saskaņā ar iepriekš valdībā pieņemto informatīvo ziņojumu "Par primārās veselības aprūpes stiprināšanu" kopā ar pašvaldībām jau šogad ir plānots pilnveidot esošo ģimenes ārstu prakšu kartējumu. Nacionālais veselības dienests (NVD) kopā ar pašvaldībām noteiks vajadzīgo primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju skaitu, ģimenes ārstu prakšu pamatprakšu un otro pieņemšanas vietu, kā arī feldšerpunktu izvietojumu un skaitu. Kartējumu plānots pabeigt 2024. gada nogalē un pēc tam aktualizēt ik gadu.

Svarīgākais