Latvijā reģistrēti uzņēmumi mēģina piekukuļot ārvalstu amatpersonas

© Pixabay

Desmit gadu laikā, kopš Latvija pievienojusies Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) konvencijai par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos, sākti pieci kriminālprocesi par ārvalstu amatpersonu kukuļošanu, kas izdarīta Latvijā reģistrētu uzņēmumu interesēs, aģentūru LETA informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Četros kriminālprocesos KNAB noslēdzis pirmstiesas izmeklēšanu, un divos kriminālprocesos stājies spēkā tiesas nolēmums.

Šodien aprit desmit gadi, kopš Latvija pievienojās konvencijai par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanu starptautiskajos biznesa darījumos.

Tas nozīmē, ka Latvija ir apņēmusies apkarot valsts amatpersonu kukuļošanu, kas veikta uzņēmumu interesēs ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs.

Kā pauž KNAB, ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanai ir būtiska loma godīgas konkurences veicināšanā, kā arī labvēlīga investīciju klimata veidošanā un valsts ekonomikas izaugsmē kopumā. Efektīva kukuļošanas apkarošana padara investīcijas drošākas un prognozējamākas, kā arī samazina dažādus riskus, piemēram, nepieciešamību investoriem veikt neoficiālus maksājumus valsts amatpersonām, iespējamību iesaistīties korupcijas skandālos.

Saskaņā ar 2022.gadā starptautiskās organizācijas "Transparency International" publicēto pārskatu, Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības dalībvalsts un viena no divām konvenciju ratificējušajām valstīm, kas uzlabojusi savu sniegumu ārvalstu amatpersonu kukuļošanas apkarošanā un panākusi kāpumu vērtētajās kategorijās, lepojas KNAB.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka vienā no šiem kriminālprocesiem fiziska persona, kas neoficiāli pārstāvēja Latvijas uzņēmumu, izteica 90 000 eiro kukuļa piedāvājumu Lietuvas bruņoto spēku Kara gaisa spēku komandierim. Šāda nelikumīga rīcība uzņēmumam rezultējās ar 120 000 eiro naudas piedziņu.

Savukārt otrā kriminālprocesā uzņēmumam, kura pārstāvis deva salīdzinoši nelielu kukuli - ap desmit tūkstošiem eiro un rokas pulksteni - kukuļošana rezultējās ar gandrīz septiņas reizes lielāku naudas sodu, proti, 77 000 eiro.

Svarīgākais